Andersson rasar mot Aftonbladet: ”Något som jag aldrig har sagt”

Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
  • Tisdag 11 jun 2019 2019-06-11
E-post 572

SVERIGE I en intervju för Aftonbladet påstås finansminister Magdalena Andersson (S) säga att bensinskatten kommer att behöva höjas framöver för klimatets skull. På sin Facebooksida dementerar hon den uppgiften och har begärt rättelse.

I intervjun aviserar Magdalena Andersson att skattetrycket kommer att öka framöver när den stora gruppen 40-talister kommer upp i 80-årsåldern vilket ställer ökade krav på välfärden.

Det påstås även att finansministern är ”säker på att bensinskatten kommer att höjas igen” inom ramen för en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor.

– Men för att det ska fungera långsiktigt måste växlingen göras på ett sätt som gör att alla kan vara med och att det finns en bred acceptans för det man gör, säger finansministern.

– Omställningen kan inte handla om att stockholmare med höga inkomster ska köpa Tesla. Det måste handla om att alla människor i hela landet ska ha möjlighet att ställa om.

På Facebook skriver Magdalena Andersson dock att uppgiften är falsk. På en direkt fråga om bensinskatten ska hon i själva verket ha svarat så här:

– Vi kommer att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder, hur den kommer se ut, det vet vi inte än, det kommer vi att diskutera.

Andersson skriver att hon har begärt en rättelse och även bett om att få tala med ansvarig utgivare på Aftonbladet. Till Medievärlden säger biträdande redaktören Eric Rosén att finansministern fått godkänna alla citat före publicering.

– Bensinskatten är dessutom indexerad och höjs varje år. Magdalena Andersson konstaterar dessutom själv att landsbygden behöver kompenseras ”när bensinpriset stiger” framöver, när hon i intervjun med Lena Mellin resonerar kring grön skatteväxling på 15 miljarder. Därför har åtminstone jag svårt att förstå vad det är invändningarna går ut på, säger han.

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014 och bor i en villa i Nacka sydost om Stockholm. Enligt Aftonbladet tjänar hon 136 000 kronor i månaden.

Läs även: Bensinpriset nu runt 17 kronor litern – kan bli ännu dyrare i sommar

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag