Ann Heberlein (M) angripen utanför vallokal: ”Han kallar mig fascist och hora, skriker att jag inte ska bo här”

Debattören och riksdagskandidaten Ann Heberlein (M). Foto: svtplay.se
  • Söndag 9 sep 2018 2018-09-09
E-post 1023

Moderaternas riksdagskandidat, Ann Heberlein, blev på söndagen angripen av en man när hon stod och delade ut valsedlar utanför vallokalen i Lund, något som Expressen var först att skriva om. – Det var en man som står väldigt nära mig och i flera minuter kallar mig fascist, hora, rasist, säger Ann Heberlein till Nyheter Idag.

Läs även: Gravida SD-aren Emilia dödshotades vid vallokal av invandrare: ”Rädd att han skulle slå mig i magen”

Ann Heberlein (M) hade stått och delat ut valsedlar utanför vallokalen på Katedralskolan i centrala Lund på söndagen när en man plötsligt kom mot henne.

– Jag trodde först att det var en väljare. Men han kom fram och ställde sig väldigt nära. Han rörde mig faktiskt, han hade en väldigt stor buk. Han säger: ”Du är emot godhet. Det skriver du i din bok (Ann Heberlein har skrivit en bok som heter ”Den banala godheten”). Du förstår vårt land. Hela Sverige hatar dig, berättar Ann Heberlein och fortsätter:

– Jag försöker resonera med honom. Men han står och kallar mig fascist, hora, rasist, fitta. Det här pågår i flera minuter. Runt omkring står valarbetare från andra partier. Det är ingen som ingriper. Ingen.

Därefter går mannen in för att rösta. När han kommer ut så fortsätter han trakassera Ann Heberlein.

– Han säger att jag ska inte bo här. ”Du ska inte bo här i Lund”. Sedan skriker han fascisthora när han går, berättar Ann Heberlein som då ringer sin make Erik Van der Heeg och ber honom komma till vallokalen.

Kort därefter dyker mannen upp igen. Den här gången konfronteras han av Ann Heberlein make. Även polis kommer senare till platsen.

– Den här mannen retirerar in i ett parkeringshus, min make och polisen följer efter. Där lyckas den här mannen ta sig ur, säger Ann Heberlein.

En polisanmälan om ofredande är upprättad.

Under söndagen har även sverigedemokraten Emilia Orpana blivit angripen. Tidigare under valrörelsen har moderata valstugor vandaliserats, sverigedemokrater har misshandlats och hotats.

– Det säger något om var hatet kommer ifrån. Det är mycket tråkigt att vänsterflanken inte kan hålla rent. Här tycker jag att partiledarna på vänstersidan har ett stort ansvar. Genom att de inte tar avstånd så legitimerar de detta och det kommer att sluta i en katastrof så småningom, säger Ann Heberlein.

Katastrof. Hur menar du då?

– Än så länge är det framförallt verbal aggression. Men jag håller inte för osannolikt att de här människorna så småningom kommer att gå till angrepp.

På måndag kommer vi vakna upp med ett nytt politiskt landskap. Hur går vi vidare?

– Det är väldigt klent med stöd från vänsterfalangen. Det är bedrövligt. Nu måste vi besinna oss. Vi måste få tillbaka tron på samtalet. De här människorna på vänsterkanten som använder överdrivna liknelser med 30-talets Tyskland. De skapar motsättningar och gör att debattklimatet blir fruktansvärt uppskruvat. Jag är rädd att när vi vaknar upp i morgon så kommer vi få grupper, likt när Donald Trump vann valet i USA, som inte kommer att kunna acceptera valresultatet. Det skulle inte förvåna mig. Men man måste respektera den demokratiska processen.

Läs Ann Heberleins egna ord om angreppet:

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag