Gravida SD-aren Emilia dödshotades vid vallokal av invandrare: ”Rädd att han skulle slå mig i magen”

Foto: Privat
  • Söndag 9 sep 2018 2018-09-09
E-post 512

NYNÄSHAMN När SD:s ordförande i Nynäshamn Emilia Orpana stod och arbetade vid vallokalen i Ösmo i Nynäshamn på söndagsförmiddagen blev hon attackerad av två invandrare. Något som Expressen var först att berätta. – Den ene börjar veva med armarna mot mig och kallar mig ”jävla rasist” och en massa annat. Då är jag rädd att han ska träffa min mage, säger Emilia Orpana, som är gravid.

Sent på söndagsförmiddagen blev Emilia Orpana och en partikamrat attackerade när de stod och delade ut valsedlar för Sverigedemokraterna utanför vallokalen i Ösmo, en mindre tätort nära Nynäshamn.

–  Det var två unga män som gick förbi oss och sa att vi var jävla rasister och jävla horungar. En av dem frågar om vi har något tält. Vi säger ”nej”. Då säger han ”Synd. Annars hade jag gått dit”, säger Emilia Orpana.

Läs även: ”90 procent av polacker i Sverige röstar SD”

En kort stund senare kommer de två unga männen, som enligt källor till Nyheter Idag har invandrarbakgrund, tillbaka.

–Den ene börjar veva med armarna mot mig och kallar mig ”jävla rasist” och en massa annat. Då är jag rädd att han ska träffa min mage, jag är gravid. Det kommer folk direkt från de andra partierna, valarbetare, och för bort honom. Jag har armen uppe och säger ”Lugna ner dig”, säger Emilia Orpana.

Men mannen ger sig inte. I stället eskalerar situationen snabbt.

– De får bort honom en stund och han blir provocerad av det. Han blir mer aggressiv. Sedan säger han till min partikamrat något i stil med ”Jag ska slå sönder ditt huvud” och sedan ”Jag ska döda er”.

Mannen fortsätter därefter in i vallokalen där han hotar en väljare, uppger Emilia Orpana.

Därefter försvinner han och polis tillkallas. Men innan polis har hunnit till vallokalen så har den hotfulle mannen återkommit – den här gången med mobiltelefonen i handen.

– Han är tillbaka och hotar min kollega. Han filmar min kollega och kallar honom rasist.

Återigen går valarbetare från de andra partierna emellan och den hotfulle mannen och hans partner försvinner. En liten stund senare återvänder han med ytterligare kompisar.

– De är fem stycken då. De står på håll och står och skriker en ramsa som jag inte förstår, säger Emilia Orpana.

Först när polisen kommer så går väljaren som blivit uppskrämd ut ur vallokalen.

– Han vågade inte komma ut förrän polis hade kommit, säger Emilia Orpana.

Hur orolig är du för att det kommer ske fler incidenter under dagens val?

– De valarbetare som var här de har en väldigt fin syn på demokrati. Oavsett vad man tycker får man inte hota på det sättet. Det var vi överens om här, säger Emilia Orpana och fortsätter:

– Men när politiker högre upp sprider ett beteende att det är okej att kalla oss sverigedemokrater saker och ting så får det effekt. Jag är fritidspolitiker och det är jag som får ta emot sånt här. Det är väldigt beklagligt, säger hon.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag