Advokatsamfundet tar avstånd från Anne Rambergs språkbruk

Anne Ramberg. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Fredag 7 okt 2016 2016-10-07
E-post 351

STOCKHOLM Nu meddelar Adovokatsamfundet att de tar avstånd från samfundets generalsekreterare Anne Rambergs uttalande om ”bruna råttor” när hon i en text refererade till Hanif Bali (M). Men samtidigt meddelar samfundet att de har fortsatt förtroende för Ramberg.

”Advokatsamfundets styrelse står inte bakom det språkbruk, som generalsekreteraren Anne Ramberg använt i sin blogg, vad gäller användandet av begreppet ’Bruna råttor’ samt den koppling som inledningsvis kunde göras till riksdagsledamoten Hanif Bali, men som omgående korrigerades. Advokatsamfundets styrelse vill dock poängtera att en enig styrelse har fortsatt fullt förtroende för Anne Ramberg som generalsekreterare i Advokatsamfundet”, står att läsa på samfundets hemsida.

Bakgrunden är ett blogginlägg publicerat den 21 september där Ramberg går till attack mot Hanif Bali. Hon refererar till invandringskritiker som ”bruna råttor” och i ett stycke senare skriver hon att Hanif Bali är ”taltratt” åt dessa. Hon påstår även att Balis samtalston hör hemma i rännstenen. Blogginlägget kom att möta mycket hård kritik i sociala medier, något Nyheter Idag rapporterat vid flera tillfällen.

”Hoppas att hon tar till sig sin arbetsgivares tillrättavisning”

Dagens besked från Advokatsamfundet välkomnas av Hanif Bali. Han säger till Nyheter Idag att det är en bra ”markering”.

– Det är bra att Advokatsamfundet markerar mot sin tjänsteman. Jag hoppas att hon tar till sig sin arbetsgivares tillrättavisning att inte beskriva medmänniskor som skadedjur i framtiden.

Men det är inte bara Ramberg som använt uttrycket ”bruna råttor” om meningsmotståndare. Efter att Rambergs vän Cecilia Hagen, som är krönikör hos Expressen, tagit Ramberg i försvar och menat att hon vill ”utplåna” de ”mänskliga brunråttorna” blev kritiken än större.

”Om en väl ansedd kolumnist som Cecilia Hagen yttrar sig på detta vis om en meningsmotståndare, i en av Sveriges största tidningar dessutom, vad ska vi då förvänta oss av anonyma hatare på nätet?” frågar Göteborgspostens ledarskribent Alice Teodorescu.

Men något avståndstagande från Expressens sida har inte kommit. Istället för att agera som Advokatsamfundet har gjort väljer Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson att slå ifrån sig kritiken med att det är ”ej ens värt att bemöta”.

När Nyheter Idag når Ramberg på fredagskvällen för en kommentar är hon kortfattad.

”Jag står för mina blogginlägg. Jag har inga kommentarer till styrelsens uttalande”, skriver hon till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag