Anne Ramberg: ”Oerhört stötande” att höja straffet för våldtäkt

Bild: Frankie Fouganthin/Pixabay
  • Måndag 29 jul 2019 2019-07-29
E-post 3106

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell får kritik av advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg för att han vill höja minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse. Ramberg anser att Forssells förslag är ”oerhört stötande”, bland annat eftersom våldtäktsbegreppet utvidgats till att omfatta gärningar som enligt Ramberg inte bör bestraffas med tre års fängelse.

Anne Ramberg, avgående generalsekreterare för advokatsamfundet, tycker det är ”oerhört stötande” att höja minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse.

Straffhöjningen föreslås av Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i en debattartikel i Aftonbladet, som bland annat menar att ”vi behöver ta krafttag för att komma till rätta med sexualbrotten”.

Ramberg är starkt kritisk till Forssells förslag i ett inlägg på Twitter, där hon ifrågasätter att Forssell vet ”vad begreppet våldtäkt betyder” och hoppas att ”regeringen inte viker sig ytterligare för dessa missriktade påtryckningar”.

I en artikel i Expressen utvecklar Ramberg sin kritik.

– Den stämning som råder i dag i Sveriges riksdag går egentligen åt ett håll: hårdare straff. Det, tycker jag, finns anledning att reagera skarpt emot. Rent generellt finns inget som talar för att hårdare straff har en avhållande effekt, det finns ingen forskning som tyder på det, säger Ramberg till Expressen.

– Att höja lägsta straffet för våldtäkt till tre år, det tycker jag är oerhört stötande. Särskilt i ljuset av att våldtäktsbegreppet är väldigt utvidgat och omfattar en rad gärningar eller handlingar som i min mening inte kan ha ett lägsta straffvärde på tre års fängelse, fortsätter Ramberg.

Läs även: Advokat om nya samtyckeslagen: ”Nästan så man behöver ha skriftligt avtal innan man har sex”

Den rättsliga definitionen av våldtäkt har förändrats flera gånger de senaste åren. Från och med år 2005 räknades även fall där offret själv druckit sig för berusad för att kunna värja sig som våldtäkt.

År 2013 skärptes sexualbrottslagstiftningen så att våldtäkt utvidgades till att omfatta de fall där offret reagerar med passivitet.

År 2018 ändrades lagstiftningen så att all sex som inte är frivillig är våldtäkt, vilket innebär att man även kan begå en våldtäkt av oaktsamhet.

Johan Forssell svarar på Rambergs kritik i ett mejl till Expressen, där han skriver att ”Advokatsamfundets generalsekreterare har tydligen uppfattningen att Moderaternas förslag om straffskärpningar för våldtäkt skulle vara stötande. Det är beklagligt att Anne Ramberg inte alls verkar vilja se frågan ur ett brottsofferperspektiv. Jag tror att många människor håller med mig om att vad som är verkligt stötande är den mycket stora ökningen av utsattheten för sexualbrott. Allt fler människor i Sverige upplever rädsla för att röra sig på gator och torg. Så borde det inte behöva vara och vi moderater kommer fortsätta presentera förslag för att göra Sverige tryggare och ge varje brottsoffer upprättelse”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag