Annie Lööf nobbar M:s budget – oavsett innehåll

Bild: Nyheter Idag
  • Lördag 11 sep 2021 2021-09-11
E-post 910

STOCKHOLM Inför höstens votering om riksdagens budget kommer Centerpartiets val att stå mellan att rösta på regeringens förslag eller att lägga ned sina röster. Ett stöd till Moderaternas budget är dock inte aktuellt – alldeles oavsett om den är närmare centerpartiet rent sakpolitiskt. Det meddelar partiledaren Annie Lööf till Dagens Industri.

– Vi valde att tolerera Stefan Löfven och den här regeringen ett år kvar till valdagen. Sedan gick vi i opposition. Så vi har fokus på vår budget, det politiska innehållet som Centerpartiet lägger fram och kommer att rösta på det, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter:

– När vi sedan tittar på regeringens budget när de lägger den i september så kommer vi att göra en helhetsbedömning. Ska vi stödja den, och överväga det, då måste de ha genomfört den överenskommelse som vi har kring strandskydd, äganderätt till skogen och Las. Sedan måste budgeten ha en bra helhet.

Lööf framhåller därefter att det är många förslag i regeringens budget som hon tycker är bra och kallar för ”centerpartistiska”. Till dessa räknar hon bland annat sänkt inkomstskatt och satsningar på landsbygden.

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

I slutvoteringen under hösten kommer det sannolikt att stå mellan regeringens budget och en M-budget. Att rösta på M:s förslag verkar emellertid uteslutet för centerledaren. Detta oavsett om deras budget ligger närmare centerns egna politik än regeringens.

– Vi kommer att rösta på vår budgetmotion. Sedan är det normala, och har alltid varit, att man lägger ned sina röster.

– Det här bygger först och främst på att regeringen är lyhörd och försöker forma en budget som faktiskt kan vinna flera partiers gillande om de också ska få igenom sin budget i riksdagen.

Annie Lööf avslutar sedan intervjun med att upprepa sitt vanliga mantra om mittensamarbete.

– Jag tror inte alls på den här modellen långsiktigt. Jag tycker vi ska ha breda samförståndslösningar i mitten. Vi kan inte styra Sverige på en rösts övervikt eller på det här budgetkaoset som har varit vart och vartannat år de senaste sju åren.

– Jag tycker alla partier bör ta sig samman och försöka hitta möjliga majoriteter.

Läs även: Annie Lööf vill ändra grundlagen – som skydd mot SD

Lyssna även på: Hatet mot Annie Lööf

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag