Annie Lööf vill ändra grundlagen – som skydd mot SD

Annie Lööf (C). Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 31 aug 2021 2021-08-31
E-post

Centerpartiet vill ändra i grundlagen som skydd mot Sverigedemokraterna, säger partiledaren Annie Lööf i sitt sommartal. Bland annat föreslår hon att det ska bli svårare att ändra i grundlagen.
– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, säger hon.

Centerpartiet vill genomföra ett antal förändringar i den svenska grundlagen, meddelar partiets ledare Annie Lööf i sitt sommartal som hölls under måndagen. Bland annat vill hon göra den svårare att förändra.

– Jämfört med många andra liberala demokratier, däribland våra grannländer, är det relativt lätt att ändra i den svenska grundlagen. Det måste förändras, säger Lööf i talet.

Reformen är tänkt att skydda statsskicket mot ”anti-liberala” partier som hotar demokratin. Som exempel hänvisar Lööf till det polska regeringspartiet Lag och rättvisa och ungerska Fidesz.

– Hotet kommer inifrån, från partier som tar makten genom öppna val och sen steg för steg, bit för bit, påbörjar nedmonteringen, säger hon och pekar ut de två länderna.

I Sverige menar hon att det huvudsakligen är Sverigedemokraterna som utgör motsvarande hot.

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, säger hon.

LÄS ÄVEN: Lööfs utbrott mot Åkesson: ”Jag känner sådant förakt”

Ett av sätten varigenom Lööf vill göra grundlagsförändringar svårare är att det ska krävas ett ordinarie val mellan två riksdagsbeslut om en sådan förändring. I dagsläget räcker det med ett extraval.

Vill införa författningsdomstol

De andra ändringarna i grundlagen som Lööf föreslår i sommartalet är att skärpa reglerna kring utnämning av domare i de högsta domstolarna och att införa en författningsdomstol som kontrollerar om lagar strider mot grundlagen.

Även hat och hot mot journalister pekas i talet ut som ett hot mot demokratin. Förutom grundlagsändringarna vill Centerpartiet därför införa ett nytt mediestöd som ska gå till redaktioner som investerar i säkerhetsåtgärder och utbildningar.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: SD en ”säkerhetsrisk” – vill regera med S och M

LÄS ÄVEN: Förvaltningsrätten stoppar slöjförbud i Skurups skolor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag