Annie Lööfs krav för att samarbeta med Socialdemokraterna

Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 1383

STOCKHOLM I Aftonbladet Morgon uppger centerledaren Annie Lööf att hon vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna. Lööf öppnar däremot för att regera tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inom ramen för en alliansregering.

Centerpartiet fortsätter med linjen att inte samarbeta med Sverigedemokraterna i några frågor, det uppger Annie Lööf i Aftonbladet Morgon.

Med bara ett år kvar innan riksdagsvalet är det stor osäkerhet kring vad för regering som kommer ta makten. Moderaterna ska i oktober välja en ny partiledare, med Ulf Kristersson som tippad att ta över efter Anna Kinberg Batra är frågan om samarbete mellan allianspartierna och Sverigedemokraterna osäker.

LÄS ÄVEN: ”Stängda gränser är inte vad jag vill ha”: Kristerssons värderingar står i vägen för SD-förhandlingar

Mycket tyder på att Centerpartiet kommer spela en betydande roll med opinionssiffror på över 10 procent, enligt senaste Sentiomätningen.

I nuläget säger Centerpartiet nej till att bilda regering med Socialdemokraterna.

– Jag har stängt dörren till att Centerpartiet skulle bryta sig loss från alliansen och bilda en regering med Socialdemokraterna, säger Annie Lööf, i Aftonbladet Morgon. 

Annie Lööf är tydlig med att hon absolut inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. Senare uppger Lööf att Centerpartiet kan tänka sig samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Däremot är det viktigt att säga att en alliansregering kommer förmodligen i framtiden att behöva ett ökat stöd för att få igenom sin politik, säger Annie Lööf i Aftonbladet Morgon. Då säger jag nej till att ta det stödet från Sverigedemokraterna. Då måste alliansen föra samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att se till att bilda breda majoriteter. Däremot utestänger jag inte en regeringssamverkan. Men det är inom ramen för alliansen, säger Annie Lööf, i Aftonbladet Morgon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag