Oseriös ”viralgranskning” i Metro med anledning av ”taharrush gamea”

Ordvrängeri kan få en att ta sig för pannan. Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 689

KRÖNIKA Tidningen Metro gör ikväll en så kallad ”viralgranskning” av en artikel som jag skrev tidigare i veckan för Nyheter Idag. Tyvärr måste jag konstatera att Metro ännu en gång misslyckas i sitt journalistiska uppdrag och inte ägnar sig åt seriös journalistik.

Artikeln Metro ”granskar” handlar om det arabiska våldtäktsfenomenet ”taharrush gamea” och är en re-write på en artikel författad av journalisten Martin Lutz som publicerades i tyska Die Welt i söndags.

För den oinsatte kan nämnas att Die Welt är Tysklands fjärde största dagstidning och efter Frankfurter Allgemeine Zeitung den näst största högertidningen i Tyskland.

Att Die Welt, men även exempelvis Svenska Dagbladet här hemma i Sverige, skrivit om ”taharrush gamea” är ingenting som Metro nämner i sin artikel. Istället skriver Metroskribenten att det handlar om ”artiklar på högerextrema sajter” och citerar stycken ur min artikel.

Metro kritiserar därefter i huvudsak två punkter i min artikel.

Den ena kritiken går ut på att jag valt att i rubriken beskriva ”taharrush gamea” som en ”våldtäktslek”. Fenomenet handlar om stora grupper av män som turas om eller nästintill tävlar om att slita av kvinnor deras kläder och på olika sätt våldföra sig på dem sexuellt. Lek kanske är ett provocerande ordval, men det är svårt att med en eller ett par ord förklara vad ”taharrush gamea” är när man sätter en rubrik. Våldtäktslek var det ord jag kunde komma på som låg närmast till hands. Och ärligt talat kommer jag inte på något bättre ord nu heller.

Den andra kritiken handlar om att jag skrev att de som drabbas ”för det mesta [är] en västerländsk kvinna eller en kvinna som klär sig västerländskt”. En mer korrekt formulering hade möjligen varit ”kvinna som valt en västerländsk livsstil”.

Institute of Development Studies (IDS), en brittisk tankesmedja vars främsta finansiär är den brittiska staten, tog upp fenomenet med kvinnor som utsätts för massövergrepp i en studie publicerad sommaren 2013.

I studien listas tre anledningar till att fenomenet med sexuella massövergrepp dök upp i Egypten i samband med den arabiska våren. Sammantaget handlar dessa om att många muslimska män anser att kvinnor som deltar i den offentliga debatten, exempelvis genom att gå med i demonstrationer, förtjänar att bli våldtagna. Det står även om framförallt kristna kvinnor att de uppfattas som ”fiender till islam, som kommer från västvärlden” och att de därför förtjänar att utsättas för dessa övergrepp.

Synen på kvinnan är att hon ska underordna sig mannen och vara tyst. Om hon inte gör det är hon ingen god muslim och förtjänar ingen respekt, konstaterar IDS. Kvinnor som uppfattas leva enligt islams påbud, som skyler sig och som inte deltar i demonstrationer eller på andra sätt gör sina röster hörda löper betydligt mindre risk att utsättas.

IDS är en seriös aktör och jag har större tilltro till dem och deras 100 forskare än de skribenter som härjar på Metro. Det tror jag inte att jag är ensam om.

Slutligen kan jag konstatera att jag inte fick något telefonsamtal eller så mycket som ett mejl från Metro innan de gick ut med sin anklagande ”viralgranskning”. Visserligen nämns inte jag med namn och heller inte Nyheter Idag, men citaten är tillräckliga för att det ska gå att avgöra vilka Metro syftar på.

Därmed tangerar Metro gränsen för vad som är godtagbart utifrån de pressetiska regler som varje seriös publicist har att förhålla sig till, även om Metro kanske inte räknar sig dit. Oavsett vilket rör det sig om vilseledande journalistik som inte alls har till syfte att granska. Istället handlar det om att osakligt skandalisera tidningens konkurrenter och journalister på etablerade tidningar utan att de ska få möjlighet att bemöta anklagelserna.

Själv ringde jag givetvis upp Metro innan jag skrev detta bemötande för att få tag på den skribent som skrivit den anklagande texten, men hon hade gått hem för dagen. Inte heller någon nyhetschef fanns på plats som kunde uttala sig.

Jag avslutar med en förhoppning om att Metro någon gång i framtiden tar sitt journalistiska ansvar och börjar agera som en seriös nyhetsförmedlare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag