Ännu en skolstudie felaktig – Ekström (S) vägrar svara på frågor

Bild: Flickr/http://politik.in2pic.com/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 17 okt 2021 2021-10-17
E-post

Nu avslöjar Expressen allvarliga fel i ännu en internationell skolstudie. Mer än en tredjedel av alla utrikesfödda elever har exkluderats från PIRLS-studien vilket kan ha gett Sverige ett bättre resultat. Utbildningsminister Anna Ekström (S) vägrar svara på Expressens frågor om det nya avslöjandet.

I Juni 2020 avslöjade Expressen att Sverige bröt mot reglerna i den internationella PISA-undersökningen genom att undanta en för stor andel utrikes födda elever.

Läs även: Sveriges Radio stoppade gräv om PISA-skandalen

Nu avslöjar Expressen felaktigheter i ännu en internationell skolstudie, PIRLS, som mäter läsförmåga hos elever i årskurs 4. Även i det här fallet har Sverige exkluderat en för stor andel utlandsfödda elever.

– Det verkar som att man systematiskt gömmer undan brister i de här studierna och låtsas som att utvecklingen är betydligt bättre än vad den faktiskt är, främst för den här gruppen elever som är födda utomlands, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, till Expressen.

– Jag är av uppfattningen att svenska myndigheter generellt är professionella och kompetenta. Men detta är inte bara slarv, det är inkompetens, eller att man tar för lätt på sin uppgift, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interngranskning och Riksrevisionsverket, till Expressen.

Enligt Expressens granskning av PIRLS saknas mer än en tredjedel av alla utrikes födda elever i studien.

– Det är en ganska stor andel. Det är ett slumpmässigt urval, så det kan röra sig om otur när man har gjort urvalet, men om man bortser från anledningen till felet så kan ni mycket väl ha en snedvriden uppfattning om de utrikes födda eleverna i Sverige utifrån den här datan, säger John Jerrim, professor i utbildning och demografi vid UCL Institute of Education i London, till Expressen.

Enligt Expressens beräkningar skulle Sveriges resultat i studien bli mellan 1 och 6 poäng sämre om de exkluderade eleverna ingått, vilket motsvarar nästan halva Sveriges uppgång i studien.

När Expressen avslöjade fusket med PISA tog utbildningsminister Anna Ekström upp just PIRLS som en bra studie för kunskapsläget hos utrikesfödda.

– Det finns fortfarande frågetecken kring PISA 2018, och det duger inte. Det gör att vi i högre utsträckning behöver luta oss mot andra internationella kunskapsstudier, som TIMSS och PIRLS, och mindre mot PISA 2018, vad gäller just utrikes födda elevers kunskapsresultat, sade Ekström på en presskonferens.

Nu vägrar Anna Ekström svara på frågor från Expressen om det nya avslöjandet.

Läs även: Expressen: Sverige fuskade på Pisa-provet – plockade bort invandrade elever

Läs även: Regeringen reagerade inte på felaktigheter med PISA – får hård kritik i ny rapport

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag