Ännu ingen lagförd efter upploppen i Kronogården

Foto: Faksimil Facebook / Joakim Lamotte
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 4523

TROLLHÄTTAN Ännu har ingen lagförts efter upploppen i Kronogården i december, då journalisten Joakim Lamotte blev misshandlad och rånad på utrustning. På onsdag kväll återvänder Lamotte till Kronogården för en livesändning, efter att Trollhättan kommun flyttat en planerad SVT-inspelning från det utsatta området.

Det har har hittills bara lämnats in en enda utredning till åtal efter upploppen i Kronogården i december förra året, rapporterar SVT Nyheter Väst. Utredningen rör en man som ska ha spottat på en polis och rubriceras som förgripelse mot tjänsteman.

Läs även: Polis skadad när Lamotte livesände från Kronogården

Polisen utreder fortfarande minst 18 brott som begicks i Kronogården den 8, 9 och 12 december. Flera utredningar har lagts ned, bland annat ett fall av misshandel av en polis.

Polisen rubricerar händelserna under samtliga tre dagar som våldsamt upplopp. Två av utredningarna om våldsamt upplopp pågår fortfarande, men en tredje har lagts ned.

– Vi har filmer från polisernas kroppskameror som vi ska gå igenom. Det är ett omfattande material. Men oftast ser vi bara en maskerad person som gör något och sedan springer därifrån, säger förundersökningsledaren Fredrik Brax till SVT.

Läs även: Misstänkta gärningsmän i Kronogården identifierade av polis

Attackerna på journalisten Joakim Lamotte den 12 december utreds av Demokrati- och hatbrottsgruppen i Göteborg, som inte vill uppge någon rubricering.

”Någon misstänkt är ännu inte hörd, varför vi inte kan säga något om ärendet i nuläget, mer än att det är under utredning”, skriver förundersökningsledaren Andrea Hammar i ett mejl till SVT.

På onsdag 20:00 skulle premiäravsnittet av SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts: Direkt” livesändas från kulturhuset Kronan i Kronogården, med bland andra Joakim Lamotte som inbjuden gäst.

Läs även: Lamotte trotsar kommunens beslut – återvänder till Kronogården: ”Jag backar inte”

Trollhättan kommun valde emellertid att flytta evenemanget till en annan stadsdel för att inte ”väcka oro” i Kronogården.

Joakim Lamotte kommer livesända från Kronogården klockan 19:30, en halvtimme innan SVT:s livesändning inleds.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag