Arabisk kulturförening blir av med lokaler – anklagas för rasistiskt klotter

Apelgårdsskolan. Foto: Google Maps
  • Lördag 1 apr 2023 2023-04-01
E-post

I 27 år har den Malmöbaserade kulturföreningen Al-Hikma hållit i hemspråksundervisning för unga som har arabiska som hemspråk. Men nu bryter kommunen avtalet med föreningen som därmed inte längre kommer få bedriva sin verksamhet på Apelgårdsskolan i Rosengård. Detta efter att anklagelser om rasistiskt klotter.

Det är på helgerna som Al-Hikma har brukat lokalerna och i flera års tid har föreningen anklagats för dålig ordning och bristfällig städning.

Droppen som fick Malmö stad och kulturförvaltningen att riva kontraktet var när en svastika och ”n-ordet” hade klottrats på en av bänkarna, vilket upptäcktes efter en helg.

– Malmö stads värdegrund är tydlig, det är oacceptabelt. Barn ska inte behöva komma tillbaka till sin skola och mötas av rasistiskt klotter, säger kulturförvaltningens sektionschef Said Mekahal till SVT.

Al-Hikma säger att man tar händelsen på allvar men tycker också att man blivit orättvist anklagade och hävdar att det inte är bevisat att det är ungdomarna i deras verksamhet som är att beskylla för klottret.

– Har de verkligen kollat alla bänkar i fredags, innan vi var där? säger ordföranden Fadil Radi, som tillägger att de vill se en utredning kring händelsen.

Mekahal menar å sin sida att det inte råder några tvivel om att det är under Al-Hikmas vistelse i klassrummen som det har klottrats och att lokalerna har kollats noga både innan och efter att föreningen har använt dem.

Läs även: Fejkad somalisk kulturförening blir återbetalningsskyldiga

Läs även: Läxhjälpfuskande föreningar vägrar svara på reporterns frågor: ”Ni är SD! Rasister!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag