Fejkad somalisk kulturförening blir återbetalningsskyldiga

Bild: Faksimil Riks YouTube-kanal.
  • Onsdag 1 sep 2021 2021-09-01
E-post

Den fejkade somaliska kulturföreningen Rajo i Nynäshamn beviljades i april i år 1,1 miljoner kronor i bidrag från Skolverket. Nu dras bidraget in och föreningen blir återbetalningsskyldig, rapporterar Riks.

Beslutet följer på en rad reportage där Riks granskat föreningen. Bland annat har det visat sig att alla företrädare varit påhittade utom en: vice ordföranden Mohamed Ibrahim Nor, 33.

Föreningen ska dessutom ha fejkat fotbollsmatcher och andra idrottsaktiviteter med stulet videomaterial, visar Riks i ett av reportagen.

LÄS ÄVEN: Integrationsprojekt i Tensta stoppas efter misstankar om bidragsfusk

Det aktuella bidraget på 1,1 miljoner beviljades av Skolverket och skulle gå till läxhjälp som föreningen sade sig arrangera. Det trots att underlaget till ansökan var bristfällig.

Bland annat ska en del av bidraget gå till att finansiera lokaler, trots att föreningen anger att verksamheten bedrivs i ABF:s lokaler. Att så är fallet bestrids dessutom av ABF själva.

–  Jag har aldrig hört namnet Rajo kulturförening, sade Peter Karlsson, lokalansvarig för ABF i Nynäshamn till Riks i maj.

Skolverket kräver nu tillbaka de pengar som betalats ut och stoppar fortsatta utbetalningar till föreningen.

LÄS ÄVEN: Kulturförening arrangerade skenäktenskap

LÄS ÄVEN: Pensioner krävs tillbaka – varannan utbetalning till bosniska invandrare felaktig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag