Arbetsförmedlingen drar inte tillbaka cannabisodlarannons

  • Tisdag 7 jan 2020 2020-01-07
E-post

SVERIGE När ett företag ville anställa folk via Arbetsförmedlingen för att odla medicinsk cannabis hörde några ilskna medborgare av sig till Aftonbladet som gärna vidarebefordrade upprördheten och dessutom kunde meddela att Arbetsförmedlingen nu skulle dra tillbaka annonsen. Men när Nyheter Idag kontrollerar den uppgiften tillbakavisas den av Arbetsförmedlingen.

Torsdagen den 2 januari lät det svenska företaget Aureum Life publicera en annons på Arbetsförmedlingens webbplats där de sökte tjugo personer som skulle arbeta vid företagets anläggning för odling av medicinsk cannabis i Grekland.

Under helgen som föjde hörde ”flera personer” av sig till Aftonbladet och skall ha varit ”upprörda över att Arbetsförmedlingen tillåter arbetsgivare att söka efter cannabisodlare”. Då tidningen på söndagen får tag i Bengt Wiktorén, chef för digitala tjänster till arbetsgivare på Arbetsförmedlingen, uttrycker även han tvivel om annonsens lämplighet.

– Eftersom vi bedömer att den kan uppfattas som stötande ur ett etiskt och moraliskt perspektiv kommer vi att ta kontakt med företaget för att diskutera detta och ta bort annonserna, säger han enligt Aftonbladet.

Följden blev att ett antal medier påstod att Arbetsförmedlingen backat angående publiceringen.

 

Arbetsförmedlingen nekar till att ha backat

Hans G. Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, förnekar att det fattats något beslut om att dra tillbaka annonsen.

– Slutsatsen blev lite för snabb i Aftonbladet, oavsett om det var Bengt som var otydlig eller om det blev något missförstånd. Det viktiga är att det sker alltid en dialog först, innan vi beslutar om annonsen ska stängas eller inte stängas, förklarar Larsson.

Han berättar också att de under dagen har haft en god dialog med arbetsgivaren och säger att Arbetsförmedlingens enda invändning är att det borde vara tydligare med att det rör sig om medicinsk cannabis så att det inte föreligger någon oklarhet angående detta.

– Medicinsk cannabis är en annan sak, och det bör då framgå på något sätt, säger Larsson.

Att det rör sig om medicinsk cannabis är dock tydligt i annonsen och nämns på två ställen, om än inte i rubriken.

Larsson vänder sig också mot bilden att annonsen skulle ha givit upphov till någon större upprördhet.

– Vi har inte fått mycket reaktioner, är hans korta kommentar.

Aureum Life uppger i ett pressmeddelande att de fått in inte mindre är 12 000 ansökningar och därför självmant har beslutat att ta ned annonsen.

– Jag kan inte vara mycket nöjdare med det resultatet än vad jag idag är, det tackar jag och Aureum Life Arbetsförmedlingen för”, säger Therese Nader, VD på Aureum Life, i pressmeddelandet.

Läs även: De kräver sin rätt till smärtlindring

Läs även: Försäljning av CBD-produkter förbjuds – kunderna är för pålästa

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag! Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag