Arbetsförmedlingen infiltrerat av kriminella nätverk

  • Lördag 19 sep 2020 2020-09-19
E-post

Kriminella nätverk har infiltrerat Arbetsförmedlingen i syfte att utnyttja välfärdssystemet, uppger Arbetsförmedlingens enhetschef Eva-Lena Edberg till Sveriges Radio.

Det handlar om felaktiga utbetalningar av lönebidrag, som ska gå till företag som anställer människor med nedsatt arbetsförmåga, men också om upphandling av förmedlingstjänster.

Läs även: Polisen: Klanerna hotar staten – svarar inte på frågan om de infiltrerat regeringen

Arbetsförmedlingen ska vid flera tillfällen ha identifierat personer som infiltrerar myndigheten för kriminella nätverks räkning.

– Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, förklarar Edberg för Sveriges Radio.

Hur många fall det handlar om vill Arbetsförmedlingen inte kommentera, men det handlar om allt mer avancerade upplägg.

Infiltratörerna har kunnat identifieras tack vare att myndigheter kunnat samverka mot brottslighet, men Edberg säger till Sveriges Radio att man skulle behöva förändrad lagstiftning på området.

– Vi behöver verkligen jobba mer för att få lättnader när det gäller sekretesslagstiftning mellan myndigheter, säger Edberg och fortsätter:

– Och vi behöver få ännu bättre möjligheter att stoppa och neka när vi vet att en arbetsgivare eller aktör inte är seriös, i dag kan vi tvingas fortsätta betala ut pengar av den anledningen att vi saknar lagstöd att stoppa den här utbetalningen.

Läs även: MED: Utred de kriminella klanernas politiska inflytande

I ett inlägg på Facebook konstaterar Sven Otto Littorin, som tidigare varit arbetsmarknadsminister, att ”när staten inte längre befolkas av oväldiga tjänstemän utan av organiserade brottslingar innebär det ju att man gör sig skyldig till häleri när man betalar skatt.”

Det är så här samhällskontraktet sägs upp. När staten inte längre befolkas av oväldiga tjänstemän utan av organiserade…

Publicerat av Sven Otto Littorin Fredag 18 september 2020

På Twitter frågar Krister Thelin, tidigare bland annat domare vid FN:s Krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien i Haag, ”hur många andra myndigheter har medarbetare på ”insidan” vars syfte är att gynna vissa grupperingar” och pingar in Migrationsverket.

Läs även: Ungdomsgårdar i Stockholm infiltrerades av kriminella gäng

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag