Arnstad: Sverige inte längre en demokrati om Tidöavtalet genomförs

Bild: Nyheter Idag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 14 okt 2022 2022-10-14
E-post

Vänstern har under dagen rasat mot den blågula regeringsbildningen och Tidöavtalet som slutits mellan regeringspartierna M, KD, L och SD. Men ingen har gått längre än författaren och amatörhistorikern Henrik Arnstad, tidigare expert åt Stefan Löfvens rödgröna regering. Arnstad menar nämligen att Tidöavtalet kan innebära den svenska demokratins undergång.

Det är med ett inlägg på Twitter som Arnstad kommer med sitt expertutlåtande. ”Är Sverige en demokrati? Mycket tyder på att det svenska demokratiska statsskicket avskaffades 14 oktober 2022” skriver Arnstad med anledning av att han intervjuats av en fransk journalist om den blågula regeringsbildningen.

Läs även: Vänstervrede när blågula bildar regering: ”En skammens och mörkrets dag”

Ett skäl till att Ulf Kristerssons Sverige inte längre skulle kunna räknas som en demokrati är att utdelade medborgarskap ska kunna återkallas, vilket enligt Arnstad ”omöjliggör att Sverige kan kallas för en demokrati.”

Sverige sällar sig därmed till icke-demokratier som Danmark, som införde möjligheten att återkalla medborgarskap redan 2002, och Storbritannien, som återkallade en persons medborgarskap år 2010 på grund av att mannen deltog i terroristrelaterade aktiviteter i Somalia med koppling till den jihadistiska terroristgruppen al-Shabab, en återkallelse som godkändes av Europadomstolen.

Även Shamima Begum, som lämnade Storbritannien för att ansluta sig till IS i Syrien men ville återvända efter att IS besegrats, fick sitt medborgarskap återkallat.

Lyssna även på: Den humanitära stormaktens fall

Lyssna även på: Rödgrön skymning, blågul gryning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag