Arpi rasar mot Norberg: ”Nyliberalismen är nog bäst i teorin”

Ivar Arpi till vänster och Johan Norberg till höger. Foto: Thomas Nihlen samt Wikimedia Commons
  • Onsdag 2 sep 2015 2015-09-02
E-post 82

STOCKHOLM Den borgerlige ledarskribenten Ivar Arpi rasar nu på Twitter mot den nyliberale debattören Johan Norberg, där den senare adresserar kritik mot att Arpi tagit upp frågor om otrygghet. ”BRÅ visar att otryggheten ökat i vissa områden och för vissa grupper. Att du gärna läser The Economist ändrar inte på det”, skriver Arpi till Norberg på Twitter.

Under onsdagen publicerar Sveriges Radio en text där den nyliberale debattören Johan Norberg argumenterar i en linje om att otryggheten i Sverige inte alls ökat. Till stöd för det resonemanget använder Norberg den tankefigur som Dagens Nyheter fått stor kritik för.

Det resonemanget handlar i korthet om att enbart dödligt våld skapar otrygghet. Tidigare kunde Nyheter Idag berätta att den borgerlige debattören Fredrik Antonsson sågade Dagens Nyheter längs med fotknölarna för deras linje om att man inte ska känna sig otrygg.

– De tittade på mord och dråp och fann att det hade minskat. Men de valde att inte titta på samtliga våldsbrott. Blir man bara otrygg av att bli mördad men inte av att bli misshandlad, enligt DN?, frågade sig då Antonsson.

Arpi rasar mot Norberg

I inslaget hos Sveriges Radio adresserar Norberg den borgerlige ledarskribenten Ivar Arpi och kopplar ihop honom med vad han kallar ”nätets undervegetation”, utan att närmare beskriva vad som åsyftas. Samtidigt går Norberg till försvar för tesen om att Sverige är tryggare än på länge, trots att våldsbrotten ökat kraftigt under de senaste 30 åren.

”Det har skapat indignation i nätets undervegetation, men även tunga opinionsbildare reagerade. Svenska Dagbladets Ivar Arpi undrade varför det var så angeläget att berätta för läsarna hur trygga de borde känna sig. Det var ett sätt att säga att de var dumma som oroade sig, menade han”, förklarar Norberg i Sveriges Radio.

Istället för att dra slutsatser av det allt mer ökande grova våldet i Sverige och den statistik som finns att hitta hos brottsförebyggande rådet, menar Norberg att man istället bör läsa den brittiska tidskriften The Economist. Nu reagerar Ivar Arpi mycket kraftigt mot Norbergs sätt att argumentera för att Sverige är ett tryggare land. På Twitter skriver Arpi en lång rad tweets där han sågar Norberg längs med fotknölarna.

Nyheter Idag har sökt Johan Norberg utan resultat.

Nedan kan du se några av reaktionerna från Ivar Arpi mot Johan Norberg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag