Åsele kommun får inte beviljat bidrag – Migrationsverkets pengar är slut

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Måndag 13 apr 2020 2020-04-13
E-post 821

ÅSELE Ett beviljat bidrag från Migrationsverket på över en halv miljon kronor till Åsele kommun betalas inte ut. Skälet är att Migrationsverkets saknar pengar, något kommunalrådet Andreas From (S) anser är ”oacceptabelt”.

Åsele kommun hade beviljats ett bidrag från Migrationsverket på 560 000 kronor för insatser åt nyanlända med särskilda behov.

Men pengarna har uteblivit. Orsaken är att Migrationsverkets pengar tagit slut, rapporterar SVT Västerbotten.

Läs även: Migrationsverkets kupp: Mörkade att man bussade asylsökande till kommun – påstår att samtliga coronatestats

Sabine Bösinger som är ekonomichef på Åsele kommun säger att det är första gången hon hör en sådan formulering från en myndighet, och kommunalrådet Andreas From är kritisk.

– Får man som kommun beviljat en ansökan om ersättning hos en statlig myndighet ska myndigheten definitivt uppfylla sin del och utbetala dessa. Ett sådant tillvägagångssätt skadar förtroendet för Migrationsverket gentemot kommunerna och är i min mening oacceptabelt, säger Andreas From (S) till SVT.

Migrationsverket säger till SVT att man inte kommer kunna svara på frågor i ärendet förrän efter påskhelgen.

Läs även: Asylsökande vandaliserade fastighet – Migrationsverket slipper betala

Det indragna bidraget är inte det enda fallet där Åsele kommun blivit av med pengar från Migrationsverket, skriver SVT Västerbotten.

Ett annat bidrag på 2,2 miljoner betalades först ut av Migrationsverket. Men Åsele kommun fick senare betala tillbaka hela summan efter ett beslut i Förvaltningsrätten, då Migrationsverket ansåg att pengarna utbetalats på felaktiga grunder.

Läs även: Fartyg skulle husera 1 800 migranter – nu stämmer ägarna Migrationsverket på 200 miljoner

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag