Asylaktivist: Låt ytterligare 4 000 afghaner få stanna

Statsminister Stefan Löfven tillsammans med ensamkommande flyktingbarn. Foto: Regeringen
  • Onsdag 4 jul 2018 2018-07-04
E-post 2444

SVERIGE Asylaktivisten Ingrid Eckerman skriver i Dagens Nyheter att det finns 4 000 ”ensamkommande ungdomar” som inte omfattas av den nya så kallade gymnasielagen, men som också förtjänar en ny chans till uppehållstillstånd.

Ingrid Eckerman, initiativtagare till nätverket ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”, tycker inte att det räcker med att 9 000 afghaner får en ny chans till uppehållstillstånd enligt den nya så kallade gymnasielagen. Hon menar att det finns 4 000 andra som också borde få stanna i Sverige.

”De har lika starka eller svaga asylskäl som de som får stanna. De har bara otur. Otur nog att anlända till Sverige en dag eller ett halvår för sent. Otur nog att få en lite snabbare asylprocess och sitt första avslag inom 15 månader”, skriver hon.

Ett av villkoren för att omfattas av den nya lagen är att man ansökte om uppehållstillstånd den 24 november 2015 eller tidigare, enligt Migrationsverket.

De flesta av afghanerna som inte får en ny chans tänker inte låta sig utvisas, menar Ingrid Eckerman. De går hellre under jorden – och livnär sig på ”bidrag, svartjobb, drogförsäljning och prostitution” – eller begår självmord.

”Trots ökade resurser till gränspolisen utvisas endast ett fåtal ungdomar varje vecka. Det kommer att ta många år till dess att vi ’blivit av’ med de 4.000”, skriver Ingrid Eckerman, som tycker att pengarna till gränspolisen istället borde gå till att ge afghanerna en utbildning.

I skrivande stund håller 79 procent av Dagens Nyheters läsare inte med asylaktivisten.

Läs även: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag