Asylinvandringen väntas minska – när andra länder stänger gränsen

Migranter vid gränsen till Tyskland. Foto: Metropolico.org
  • Tisdag 17 mar 2020 2020-03-17
E-post 1735

SVERIGE Sverige fortsätter att ta emot asylsökande trots coronakrisen, men trycket väntas minska under de kommande veckorna. Detta då länder som Danmark har beslutat att stänga sin gräns.

Dagens Nyheter rapporterar att knappt 400 kvotflyktingar skulle flyga till Sverige under de närmaste veckorna, men att resorna nu skjuts upp på grund av coronaviruset.

Kvotflyktingar är sådana som har flytt sitt land och valts ut av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få komma till ett annat land. Under 2020 har Sverige åtagit sig att ta emot 5 000 kvotflyktingar, lika många som förra året.

DN har pratat med 29-åriga Amina Haji Abdullahi, som skulle ha kommit till Sverige på torsdag men nu fått besked om att resan inte blir av. Hon flydde Somalia och befinner sig i Kenya, där hon måste bära niqab för att skydda sig mot aggressiva män.

– Jag hoppas att jag får komma till Sverige snart, inshallah, om Gud vill, säger hon.

De kvotflyktingar vars resor har ställts in har redan fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men när de kan komma hit är än så länge oklart och beror på coronavirusets utveckling.

Samtidigt fortsätter Sverige att ta emot asylsökande som tar sig hit på egen hand. Hittills i år har Migrationsverket fått in 4 077 asylansökningar. Förra veckan låg antalet på 420 vilket är fler än under de föregående fyra veckorna.

Men Migrationsverket väntar sig att asylinvandringen minskar under den närmaste tiden. Detta på grund av att andra länder sätter stopp.

– Danmark har stängt sin gräns, och många asylsökande kommer ju via Danmark och Öresundsbron. Dessutom har Turkish Airlines ställt in sina flygningar från Istanbul. Självklart kommer det att synas effekter av det, säger Oskar Ekblad på Migrationsverket.

Läs även: Terrorgruppen IS avråder från resor till Europa

Läs även: Den hopplöse mördaren – ”Allt jag vill är att begå ett mord”

Läs även: Sverige fortsätter ta emot asylansökningar trots coronakrisen

Nu behöver vi din hjälp

I dag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag