Asylsökare kan fortsatt tvingas sova utomhus: ”Kan inte garantera platser till alla”

Människor som tvingas sova utomhus. Bild tagen ur kampanjfilmen från SD.
  • Måndag 23 nov 2015 2015-11-23
E-post

SVERIGE Det är fortsatt risk för att migranter kan tvingas sova utomhus på grund av Migrationsverket inte har tillräckliga resurser. Det förklarar Migrationsverkets presstjänst när Nyheter Idag ringer på måndagen. – Vi kan inte garantera platser till alla som kommer just nu, säger Sara Sundelius i telefonen.

Under måndagen lanserade Sverigedemokraterna en kampanjfilm som målar upp en skrämmande bild för den migranter som söker sig till Sverige. Videobilder visar madrasser på ett golv i en stor lokal helt utan bekvämlighet eller någon som helst standard på boende.

För att kontrollera om kampanjfilmen beskriver verkligheten ringde Nyheter Idag till Migrationsverket på måndagen, alltså samma dag som filmen släpptes, för att undersöka hur situationen egentligen ser ut. Och mycket talar för att det i verkligheten kan vara än värre än den bild som Sverigedemokraterna vill visa.

– Vi kan inte garantera platser till alla som kommer just nu, men så som det sett ut i helgen har ingen behövt sova under bar himmel iallafall, säger Sara Sundelius hos Migrationsverkets presstjänst.

Läget är kaotiskt för migranter

Ett stort antal av de människor som tar sig till Sverige har en bild av att vardagen kommer bli mycket bättre när man väl är här. Men den bilden har kommit att bli allt mer falsk då myndigheterna inte mäktar med det stora antalet människor som söker asyl i Sverige. När vi ställer frågan om det finns någon prognos för hur situationen kommer se ut närmaste veckan kan inte myndigheten ge något svar.

– Vi har ingen prognos veckovis, utan vi har en prognos som vi satte tidigare om att det kommer 140 till 190 tusen asylsökande till Sverige. Men vi skickar ut statistik från föregående vecka som man kan kika på, så man kan se trenden som har varit. Men vi har inget framåtsyftande.

Men de som kommer idag. Finns det plats för dem? Så att de iallafall har tak över huvudet och så?

– Det är svårt att säga. Vi vet inte. Vi arbetar dag för dag, timme för timme. Vi får loss platser hela tiden, så vi förflyttar personerna varefter det finns plats i Sverige helt enkelt. Men visst finns det risk att folk måste sova i till exempel våra evakueringsplatser, vi har madrasser i skolor, i gymnastiksalar. En del har sovit i kyrkan i natt i Malmö och fått hjälp där. Det ser lite olika ut helt enkelt.

Det är fortfarande stor risk då att människor kan tvingas sova utomhus?

– Ja.

Ännu finns ingen aktiv åtgärd från regeringen för att minska antalet människor som söker asyl till Sverige. Däremot har ett flertal myndigheter arbetat intensivt med att hitta fler platser för asylsökare att kunna bo på, men allt fler larmrapporter visar att även den möjligheten snart är uttömd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag