Åtalades för att ha kommenterat NI-artikel – frias tack vare alltför få gillningar

Bilder ur förundersökningen.
  • Torsdag 27 jun 2019 2019-06-27
E-post 46

SVERIGE När den svensk-finske pensionären satt i Litauen en vinternatt för mer än tre år sedan och kommenterade en artikel från Nyheter Idag som delats på Sverigedemokraternas facebooksida anade han knappast att det skulle bli ett rättsfall av saken. Nu har domen avkunnats av en djupt oenig tingsrätt i ett ovanligt intressant fall av hets mot folkgrupp.

I februari 2016 publicerade Nyheter Idag artikeln ”En knivdödad på asylboende: Polisen förbereder stormning”, vilken delades på Sverigedemokraternas officiella facebooksida. En av dem som kommenterade artikeln var en svensk-finsk pensionär som vid tillfället bodde i Litauen sedan några år tillbaka även om han fortfarande var folkbokförd i Sverige.

Mer än ett år senare, i april 2017, polisanmäldes pensionärens kommentarer av den privata – men statligt finansierade – organisationen Näthatsgranskarens Tomas Åberg som i vanlig ordning använde pseudonymen Johan Eriksson. Åberg har på senare tid gjort sig känd för att anmäla personer som delar inlägg och artiklar om honom för förtal.

Vilket lands lagar gäller?

Att befinna sig utomlands när man skriver på exempelvis Facebook är inget hinder för att bli åtalad i Sverige om brottet kan sägas vara fullbordat här. Tingsrätten skriver i domen att:

”Tingsrätten kan konstatera att kommentarerna har skrivits på svenska på ett svenskt riksdagspartis hemsida och att det därmed har spridits i huvudsak till personer boende i Sverige. Eftersom den omedelbara effekten av gärningen har inträtt i Sverige får brottet anses förövat i vart fall delvis i Sverige. Svensk domstol är därmed behörig att pröva målet.”

Hets mot folkgrupp enligt tingsrätten – finsk humor, menar han själv

Pensionärens kommentar till artikeln om knivdådet på asylboendet lyder: ”Låt dem döda varandra! Släng in bara en kasse knivar. Lås dörrarna utifrån och på morgonen kan man gå in och räkna de döda. Städa lite och hämta nya muslimer, tillsammans med en kasse knivar. En lite bränd Koran kan man också lämna dit.”

Då någon kommenterade att detta ”inte lät så tryggt” svarade han med ”Kanske inte? Men ett mycket effektivt sätt att lösa problemet. Liksäckar är den enda kostnaden.”

Pensionären kan ett par år senare inte minnas att han skrivit detta men medger att det måste varit han som gjort det. Han tycker dock att anmälan mot honom är löjlig och hänvisar till att han skämtar mycket och att man i Finland har en annan humor än i Sverige. Han säger också angående sina kommentarer att det är sådant man skämtar om hela tiden i Litauen. Tingsrätten köper emellertid inte detta resonemang.

”Enligt tingsrättens mening uttrycker kommentarerna rent objektivt missaktning för muslimer eftersom det innebär att det vore positivt om många muslimer dog. Enligt tingsrättens bedömning måste NN ha förstått detta och hans invändning om att det bara var ett skämt framstår som en efterhandskonstruktion som inte kan beaktas.”

Spridningen avgjorde målet

Enligt åklagaren hade pensionärens kommentarer fått stor spridning då inlägget hade fått 1500 gillningar eller andra reaktioner, 383 kommentarer, samt att mer än 140 000 personer gillade eller följde SD:s Facebooksida. Men tingsrätten gör en annan bedömning och menar att det är irrelevant hur stor spridning det ursprungliga inlägget hade, och att frågan är hur spridda pensionärens kommentarer var. Dessa hade endast fyra respektive en gillning, och endast ett svar. Då detta är att bedöma som begränsad spridning rubriceras brottet som ringa.

Påföljden för ringa fall av hets mot folkgrupp är böter, och preskriptionstiden för brott som kan ge max ett års fängelse är två år, varför brottet preskriberades 13 februari 2018, och åtal väcktes först 19 juli 2018, alltså ett halvår för sent. Således ogillades åtalet och pensionären friades.

Bakom beslutet låg dock en djupt oenig tingsrätt. Två av nämndemännen menar att ”uttalandena är så allvarliga att de – även om de har fått liten spridning – ska bedömas som brott av normalgraden.”

Faran med privatiserat rättsväsende

En uppenbar följd av domen är att privata organisationer som Näthatsgranskaren, som har ett ekonomiskt intresse av att driva processer och få folk dömda för sina yttranden – i syfte att tillskansa sig skattepengar – kan komma att manipulera den påstådda spridningen genom att själva gilla de inlägg de anmäler. Det finns därför all anledning för försvarsadvokater och domstolar att vara mycket vaksamma på detta nu och i framtiden.

Läs även: Kommenterade att somalier är lata – dömd och bötfälld

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag