Åtalas för barnmisshandel – öppnar skyddsboende för kvinnor och barn

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post 529

NACKA Ett par som fått sina barn omhändertagna och åtalas för misshandel och hot av sin dotter har vunnit en upphandling om att öppna skyddsboende för kvinnor och barn. Paret har även stora skulder hos kronofogden, och kvinnan har dömts för bokföringsbrott.

Dagens ETC avslöjar att ett par som vunnit upphandlingen för att driva skyddsboende för kvinnor och barn själva åtalas för misshandel och hot mot sina egna barn.

Barnen, en flicka och en pojke under 15 år, omhändertogs enligt LVU i oktober 2018 efter att flickan berättat för skolpersonal att hon och hennes bror misshandlats fysiskt och psykiskt av sina föräldrar.

I februari åtalades paret för misshandel och hot mot dottern, med rättegång planerad till september. Paret nekar till anklagelserna.

2015 åtalades paret för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattebrott i ett tidigare bolag. Mannen frikändes men kvinnan dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Mannen är tidigare dömd för trafikbrott och har fått sitt körkort indraget. Paret har också stora skulder hos kronofogden på sammanlagt en halv miljon kronor.

Läs även: Kvinnlig personal har sex med flyktingbarn på HVB-hem: Har sex ”kväll, natt och morgon”

Caroline Andréasson, chef för barn- och familjeomsorgen i Nacka Kommun som ansvarar för upphandlingen, säger till ETC att hon inte kände till att paret fått sina barn omhändertagna och åtalas för misshandel och hot.

– Det var ny information för oss. Vi tycker att det är mycket olyckligt. Vi måste gå vidare med frågan utifrån den information du gett oss, säger Andréasson, som också menar att det är omöjligt att kontrollera alla personer i alla bolag i upphandlingen.

–  Vi har gjort ett val att inte ställa onödigt oproportionerligt höga krav för att inte begränsa mindre organisationer, som föreningar, ideella organisationer, att lämna anbud. Sedan följer man naturligtvis upp det framgent, säger Caroline Andréasson.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag