Åtalas för stenkastning mot åkande bilar – ”Mitt mål är att bli politiker”

Bilder från Polisens förundersökning.
  • Måndag 11 feb 2019 2019-02-11
E-post 8849

STOCKHOLM Från en gångbro över E4:an kastade han tunga stenar mot bilarna som färdades i hög hastighet nedanför. En av förarna skadades av glassplittret då den 1,4 kilo tunga stenen krossade vindrutan. Tre andra klarade sig utan personskador, men risken var överhängande. Nu står en 21-årig man åtalad för brotten.

På natten den 19 januari träffades fyra taxibilar på kort tid av stora stenar som kastades från Överjärva gångbro mot bilarna som körde längs E4:an. När larmet kom in till polisen kunde de snabbt börja följa vad som hände med hjälp av trafikövervakningskameror, och i realtid såg de hur två män lämnade gångbron och gick till en bil i närheten. De hann dock inte köra långt innan de stoppades av polis och greps.

Till en början nekade bägge i förhör till att vara de personer som syns på bilderna från övervakningskamerorna, men den ene ändrade sig sedan och erkände att hans kamrat var skyldig till att ha kastat stenarna. Han själv är sedermera avförd som misstänkt och kallas istället som vittne av åklagaren.

Läs även: 26-årig kvinna fick glassplitter i ansiktet efter stenkastning mot bil i Växjö

Han säger i förhör att den åtalade är hans bästa vän och att han till en början ljög för att skydda honom. På frågan om vad han själv kände då stenarna kastades svarar han ”adrenalin”, och på en följdfråga förklarar han vad han menar:

– Även jag kände adrenalin i kroppen där och då. Jag visste att det [den åtalade] gjorde inte var lagligt. Jag tror ingen av oss förstod konsekvenserna av det hela. Jag kan få adrenalin bara av att bli stoppad i en nykterhetskontroll, genom att min puls höjs, berättar han för polisen.

Den åtalade har dock fortsatt att förneka att det är han som syns på bilderna, och menar att hans politiska ambitioner pekar på hans oskuld.

– Jag pluggar ett program som heter politices kandidat och mitt mål är att bli politiker och jag vill förbättra samhället inte försämra det. Jag anser att man inte förbättrar samhället när man står på en bro och kastar sten, säger han i förhör.

Mannen är åtalad för grov misshandel och tre fall av försök till grov misshandel. Rättegången mot honom äger rum senare denna vecka.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag