Åtalet: Asylsökare skulle ha utvisats för 20 år sedan – stampade ihjäl Eva, 60

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 30 mar 2018 2018-03-30
E-post 4516

UMEÅ En invandrare som skulle ha utvisats för 20 år sedan åtalas för mordet på Eva, 60. Mannen ska ha förfalskat hennes testamente för att komma åt hennes hus.

Det är Expressen som berättar om fallet där 60-åriga Eva mördades i sitt hem i Umeå i september. Eva hade ärvt en villa av sin bror, men det fanns en man som krävde att få använda hennes garage för sin näringsverksamhet. Enligt den 52-åriga mannen hade brodern haft en skuld till honom och därför skulle han få använda garaget.

– Hon har egentligen aldrig velat ha honom där utan det har varit en situation där hon har försökt och till slut lyckats få honom avvisad, säger kammaråklagare Andreas Nyberg till Expressen.

Det är oklart om det var den 25 eller 26 september som Eva mördades genom att sparkas, stampas och hoppas på i sin källare. Sedan strödde mördaren ut mjöl för att försvåra för polisen att säkra spår. Runt hennes hals återfanns ett halsband med nycklar som ledde till ett bankfack med ett testamente.

Sökte asyl

Åklagaren har nu väckt åtal mot den 52-åriga mannen. I testamentet skriver Eva att hon ger alla sina tillgångar till en av hans nära släktingar – men en närmare undersökning visar att dokumentet är förfalskat. Eva bar aldrig halsband och man tror att det är mördaren som har placerat det där.

52-åringens motiv sägs vara att han ville ha kvinnans hus genom att förfalska ett testamente som skulle ha gett honom det. En annan del av bevisningen är kameraövervakning som visar att han kort före mordet köpte samma sorts mjöl som mördaren strödde ut.

Den åtalade mannen förnekar brott. Han är utländsk medborgare och dömdes 1996 för grov varusmuggling till fängelse och utvisning på livstid. Men istället blev han kvar – han sökte asyl på nytt och efter en rad överklaganden och verkställighetshinder har han ännu inte utvisats. Sedan 2015 är han klassad som avviken.

Läs även: Miljöpartiet går till val på ökad invandring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag