I dag inleds rättegången: Illegal invandrare knivmördade hemlös – utvisningsbeslut verkställdes aldrig

Foto: Polisens förundersökning
  • Tisdag 10 apr 2018 2018-04-10
E-post 687

MALMÖ 2011 dömdes den statslöse invandraren till fängelse och utvisning på tio år för bland annat grov misshandel och försök till våldtäkt – men han lämnade aldrig landet. I dag inleds rättegången vid Malmö tingsrätt där mannen åtalas för mord på en hemlös man som han köpt sex av. – Han blev tagen dagen efter av polis i ett annat ärende, sade kammaråklagare Fredrik Jönsson när Nyheter Idag intervjuade honom tidigare i april.

Läs även: Flygplansrunkare klädde av sig naken och tittade på porrfilm

Klockan 22.45 den 28 maj förra året, en söndagskväll, larmades polis och ambulans till Möllevångstorget i Malmö. Alldeles i närheten, på en hundrastplats, blev en hemlös 45-årig man knivhuggen i bröstryggen. Trots medicinska insatser gick hans liv inte att rädda och han avled senare samma kväll.

Dagen efter togs en 37-årig man i ett annat ärende. Han släpptes men greps och häktades någon vecka senare när provresultat från DNA-spårningen kom tillbaka.

– Man upptäcker DNA-spår på (den mördades) byxor som leder till den misstänkte, sade kammaråklagare Fredrik Jönsson i samband med att åtalet lämnades in. Under torsdagen inleds rättegången i Malmö tingsrätt.

Foto: Polisens förundersökning

 

DNA-spåren hittas på en kniv som tillhör 37-åringen och som misstänks vara mordvapnet. 37-åringen, som är statslös men enligt uppgifter i förundersökningen kommer från Kuwait, medger i förhör att han träffat den mördade mannen på brottskvällen och köpt sexuella tjänster av honom. 37-åringen förnekar att han mördat den döde.

Hans förklaring är i stället att han fört in sitt finger i baken på den mördade under tiden de hade sex och att han senare fört över DNA:t till sin kniv när han kommit hem.

37-åringen har ett digert straffregister. I november 2011, mindre än två månader efter att han fått det samordningsnummer som asylsökande får när de kommer till Sverige, döms han till tre års fängelse och tio års utvisning för grov misshandel, försök till våldtäkt och sexuellt ofredande.

Får försörjningsstöd

När han släpps ut fortsätter han att begå brott – i Sverige. Det handlar om flera ofredanden, sexuella ofredanden, försök till misshandel, olika typer av hot och annat. Utvisningen verkställs aldrig. I stället får 37-åringen försörjningsstöd, ekonomiskt bidrag för tandvård och pengar till boende (vid ett tillfälle bor han på vandrarhem för 600 kronor per natt – 18 000 kronor i månaden).

I ett förhör med en anställd på arresten i Malmö framgår att den misstänkte tiden innan mordet ofta varit intagen på arresten i Malmö och dessutom hade ”hotat många arrestvakter” och varit ”väldigt aggressiv på häktet”. Den 17 maj, bara elva dagar innan mordet, avslår Migrationsdomstolen 37-åringens överklagan om utvisning. Men 37-åringen sätts aldrig i förvar trots sin våldshistorik.

Den mördade mannen sålde tidningen Faktum, som säljs av hemlösa. En av hans kollegor beskriver honom i ett förhör som ”väldigt hjälpbehövande och snäll”.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson yrkar på livstidsutvisning efter avtjänat fängelsestraff.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu>

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag