ÅTERKOMSTEN: Iraks försvarsminister tillbaka i Sverige

Foto: Nicole Mejia / Wikimedia Commons samt pressbild Försäkringskassan
  • Torsdag 23 jul 2020 2020-07-23
E-post 4148

STOCKHOLM I november förra året avslöjade Nyheter Idag att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari hade svenskt medborgarskap och fick bidrag från Sverige. Efter uppmärksamheten lämnade al-Shammari sin ministerpost. Nu är han tillbaka i Sverige igen, uppger Expressen.

Nyheter Idag avslöjade i november att Najah al-Shammari hade fått svenskt medborgarskap 2015 och att han och hans fru under flera år tagit emot bidrag. Både al-Shammari och hans fru utreddes för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan och även för folkbokföringsbrott, då det framkom att åtminstone al-Shammari – uppenbarligen – sedan flera år bott i Irak och haft jobb med lön från irakiska staten.

I ansökan om bidrag från Försäkringskassan lät det annorlunda – där meddelade al-Shammari och hans fru att de var arbetslösa och levde på socialbidrag.

Läs även: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Efter Nyheter Idags avslöjande skrev al-Shammari ut sig från Sverige. Kort därefter, den 1 december avgick al-Shammari tillsammans med övriga regeringen efter att över 400 personer skjutits ihjäl vid fredliga protester i Irak förra året. En förundersökning om krigsbrott inleddes.

Men enligt uppgifter från åklagarmyndigheten till Expressen är förundersökningen i Sverige mot al-Shammari nedlagd på samtliga punkter.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökning. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de kan varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, står det i beslutet, enligt Expressen.

Något som gör att Najah al-Shammari kan återvända till Sverige utan risk för åtal.

– Han besökte Skatteverkets kontor i Solna och lämnade in en anmälan om återvandring, säger en handläggare på Skatteverket till Expressen.

Enligt uppgifter till Expressens Kassem Hamadé lämnade al-Shammari Irak för några månader sedan.

Najah al-Shammari kom till Sverige under 2009 och ansökte om uppehållstillstånd i september samma år. Det är fortfarande oklart varför al-Shammari valde Sverige. Han hade ingen släkt eller kända relationer i landet innan han flyttade hit.

2011 fick han permanent uppehållstillstånd. 2012 kom hans fru och parets sex barn till Sverige. 2015, sex år efter att han kom till Sverige, blev al-Shammari svensk medborgare.

Stöd Nyheter Idag

Hjälp Nyheter Idag att göra fler avslöjanden som det om den irakiske försvarsministern.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag