Att Svenska Dagbladet publicerar konspirationer är skadligt

Lika lite som denna sovjetiska rymdödlan styr världen, lika lite styr Vladimir Putin vad som skrivs på Nyheter Idag.
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post

LEDARE Sverige behöver en debatt om hur etablerade medier numera är beredda att publicera konspirationsteorier, nu i form av en krönika. En respekterad tidning som Svenska Dagbladet bör veta bättre än att låta en öppen konspirationsteoretiker sprida påhittade falsarier.

Vårt avslöjande på Nyheter Idag om hur Dagens Nyheter valt att inte rapportera om sexövergreppen i Kungsträdgården förra året har skapat ringar på vattnet. Tyvärr vill inte Dagens Nyheter stå för sitt agerande, istället försöker man skjuta budbäraren – alltså Nyheter Idag – men även skifta fokus mot annat håll, inte minst polisen.

Givetvis har polisen mörkat sexövergreppen. Det är hela anledningen till att dels en psykolog, men även en polisman, ville tala med Dagens Nyheter redan i augusti. Varför skulle någon, i skydd av anonymitet, tipsa DN om allt stod att finna på polisens hemsida?

Men tyvärr finns det röster i samhället som lider brist på kognitiv kapacitet. Det är inte alla människor som lyckas se det uppenbara, istället händer något annat. När man inte förstår vad som händer, eller klarar av att sätta saker i ett sammanhang, är det lätt att ägna sig åt konspirationsteorier.

Debattören Isobel Hadley-Kamptz kom ut som en konspirationsteoretiker på twitter häromdagen, något som Nyheter Idag också uppmärksammade. I en märklig teori menar Hadley-Kamptz att det i själva verket kan ligga ryska intressen bakom det avslöjande Nyheter Idag presenterat.

Hon skriver, felaktigt, att jag ska öppet ha sagt att jag jobbar åt RT. Det är förstås en ren lögn, vad som är sant är att jag jobbar på Nyheter Idag. Jag har aldrig heller haft en anställning eller på annat sätt arbetat åt RT.

Däremot har jag sålt nyhetsbilder till olika nyhetsbyråer – det är TT, Tv4, Aftonbladet men även en byrå som heter Ruptly. Det är en byrå som ägs av den ryska tevekanalen RT. Omvänt gäller även att exempelvis bilder från TT publiceras hos RT, alltså förmodar jag att TT inte ser några problem att deras nyhetsbilder säljs till denna kanal.

Någonstans här blir det svårt för Hadley-Kamptz att förstå verkligheten. Hon hävdar tydligen på fullt allvar att jag arbetar åt RT, det är lika sant som att jag jobbat åt Aftonbladet, TT eller för den delen Tv4.

Med denna indiciekedja menar Hadley-Kamptz att vi inte kan utesluta någonting när det kommer till mig och Nyheter Idag – ens inte Vladimir Putin.

Att Hadley-Kamptz ägnar sig åt konspirationsteorier må vara en sak. Men det hände något mycket bekymmersamt, på något märkligt sätt lyckades hon få utrymme i Svenska Dagbladet för att utveckla konspirationen i en krönika.

Det finns gott om troll på twitter. En del menar att det är illasinnade judar som äger alla medier, andra anar konspirationer om att rymdödlor styr världen. Det finns gott om exempel på konspirationsteorier som frodas på internet och visst kan väl jag erkänna att det ibland finns ett nöje att ta del av andras ”alternativa” förklaringar på stora och svåra frågor.

Men, det finns ett stort ”men” som måste diskuteras. Medier som gör anspråk på att vara seriösa måste ha förstånd nog att inte publicera spekulationer som drar iväg åt rena fantasier. Den typen av resonemang gör sig bättre i en skönlitterär gestaltning, snarare än i form av krönika som berör ett aktuellt nyhetsämne.

Att Hadley-Kamptz skriver som hon gör i SvD är inget som skadar mig eller Nyheter Idag. Däremot skadas Svenska Dagbladet. Som om det inte är illa nog att Dagens Nyheter har en hel del att förklara.

Jag hoppas givetvis på att det haveri vi såg i SvD är en engångsföreteelse, eller någon form av ”hjärnsläpp”. Men för tidningens egen skull, låt det inte hända igen att ni publicerar rena konspirationsteoretiker – det finns bloggar för sådant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag