Åtta nya sexövergrepp på We Are Sthlm – Två misstänka identifierade men släpptes igen

Sexövergreppen fortsätter. Bilden är från förra årets festival. Foto: CC Stockholms stad
  • Onsdag 17 aug 2016 2016-08-17
E-post

STOCKHOLM Första dagen på WAS-festivalen har polisen tagit emot åtta anmälningar om sexövergrepp. Två identifierade gärningsmän förhördes, men släpptes sedan i frihet. – De är identifierade och så släpps man, säger Tomas Ibstedt vid Stockholmspolisens regionledningscentral klockan halv tre på natten.

Mardrömmen för unga tjejer, en del så unga som 13 år, som besöker ungdomsfestivalen We Are Sthlm ser ut att upprepa sig även i år. Preliminära siffror klockan halv tre på natten mot onsdagen visar att åtta sexövergrepp hittills anmälts till polisen. Det berättar Tomas Ibstedt vid Stockholmspolisens regionledningscentral för Nyheter Idag.

– Vi har åtta anmälningar om sexuella ofredanden där två är identifierade gärningsmän.

Ibstedt har ingen information om gärningsmännen är hemmahörande i Stockholm, ej heller någon information om målsägande. Han förklarar att han har en snabb översikt av första festivaldagens anmälningar som kommit in under kvällen och natten. Han berättar att de identifierade gärningsmännen redan är släppta i frihet.

– De är identifierade och så släpps man.

De släpps?

– Ja. Och då kan det bero på att de är unga, det kan bero på många olika omständigheter. Det kommer vi inte kunna presentera förrän imorgon.

Har de här personerna förhörts?

– Det står att de är förhörda så då är de över femton år.

Läs också: Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm

Förutom sexövergreppen, som formellt rubriceras som sexuella ofredanden, har polisen även fått in anmälningar om sju fall av misshandel och en grov stöld. Men närmare detaljer kan inte lämnas förrän senare under onsdagen, förklarar Ibstedt.

– Det är en särskild händelse, som vi kallar det. Då leds det i särskild ordning med en stab och nu har hela staben gått hem och då har jag bara fått en sammanställning och den fick jag bara för en halvtimme sedan. Imorgon kommer man gå igenom det här mer noggrant. Jag kan inte gå in på något ärende i sig, jag har inte de uppgifterna.

Siffran om sexövergreppen väntas växa ytterligare

Men siffran över det totala antalet sexuella ofredanden kan komma att växa för den första dagen av ungdomsfestivalen. Siffrorna om åtta sexövergrepp är preliminära, senare under onsdagen kan det komma ytterligare anmälningar.

– Imorgon kan det vara en och annan som kanske pratar med sina föräldrar och så gör man anmälningar via polisens kontaktcenter. Det är därför man kanske inte har en riktig bild förrän imorgon eftermiddag. Troligtvis kommer det komma fler anmälningar.

Polisen uppskattar att det rört sig upp emot 25 000 människor i samband med festivalen under tisdagen. På festivalens hemsida står att arrangemanget vänder sig till ungdomar mellan 13 till 19 år gamla.

Vågar du lämna låta dina barn gå på We Are Sthlm-festivalen?
1824 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag