Attentat mot misstänkta för mord i Jordbro

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 okt 2023 2023-10-02
E-post

Vid halv sju på måndag morgon skedde en explosion vid ett radhus i Hässelby väster om Stockholm. Explosionen ledde till en brand som spred sig till intilliggande hus, och på adressen är två personer skrivna som häktats som misstänkta för onsdagens mord i Jordbro söder om Stockholm.

Den ena personen är en 22-årig man som tidigare dömts för hets mot folkgrupp, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Enligt Aftonbladet är mannen utpekad som nazist. Den andra personen är en 21-årig kvinna. Båda har häktats  på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– När den här typen av händelse inträffar finns det nästan alltid koppling till andra grova våldsbrott. Sedan får vi se om det är så även i det här fallet eller om det här skulle vara ett av de ovanliga undantagen, säger  Daniel Wikdahl  på Stockholmspolisen till Dagens Nyheter.

När polis och räddningstjänst kom till platsen för explosionen slog lågor ut från taket, och vid åttatiden på morgonen hade branden spridit sig till intilliggande byggnader och var utom kontroll.

Lägenheten där explosionen inträffade är totalförstörd, men ingen befann sig i bostaden vid tillfället. Boende har evakuerats.

– Jag sprang upp från sängen när jag hörde explosionen, den var hur hög som helst. Strax efter började det brinna och så sprang jag ut. Det kändes som en tidsfråga innan något skulle hända här, säger en boende i området till Dagens Nyheter.

Vid 4-tiden natten till måndag morgon skedde även en explosion vid ett radhus i Huddinge, som fick omfattande men begränsade skador.

– Det är omfattande skador, men det finns inga skador på andra bostäder eller intilliggande gator, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen till Dagens Nyheter.

Ett antal vuxna personer och ett barn befann sig i bostaden vid tidpunkten för explosionen, men ingen av dem fick några fysiska skador. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, och flera personer har förhörts om händelsen.

– Vi har tagit in hämtat in flera personer till förhör, men ingen av dem är gripen, säger Mats Eriksson.

I förra veckan utsattes en villa i Glömsta, bara några kilometer från den aktuella platsen, för ett bombdåd. Mats Eriksson säger att det är för tidigt att säga om nattens bombdåd i Huddinge har någon koppling till andra våldsdåd.

Läs även: Mord på rappare filmades – tre döda under blodiga skräck-natten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag