Audi anlitar Kakan Hermansson i reklamkampanj – Nu flyr bilköparna

Audi anlitar Kakan Hermansson som ansikte utåt – känd för att håna vita män. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Audi.se/Wikimedia Commons/Twitter
  • Måndag 14 nov 2016 2016-11-14
E-post 5651

SVERIGE En lång rad bilköpare tänker bojkotta bilmärket Audi sedan det står klart att feminist-ikonen Karin ”Kakan” Hermansson används i en reklamkampanj av bilföretaget. ”Helt jävla makalöst omdömeslöst av er Audi. Lycka till med den köpstarka gruppen stenkastande bidragstagare”, skriver en upprörd Facebookanvändare i en kommentar till biltillverkaren.

Feministikonen Karin ”Kakan” Hermansson har anlitats som ansikte utåt för biltillverkaren Audi. I en tävling på Audis hemsida kan man försöka bygga en bil efter Kakan Hermanssons preferenser. Den som kommer närmast den variant som passar Hermanssons tycke och smak kan ”vinna” bilen i tre månader. Inte helt oväntat flyr nu potentiella bilköpare från bilmärket och protesterna haglar in på Audis Facebooksida.

”Hade bestämt att köpa en A6 i dagarna men jag tackar gud att jag hann se detta. Ni på Audi kan fara och flyga. Hur kan ni samarbeta med denna bestialiska extremfeminist? En person som vill möra poliser, misshandla barn och att skära könsorganet av män. Blir en V90 till veckan”, lyder en Facebook-kommentar där en bilköpare nu tänker byta till Volvo.

Känd för att hata poliser och vita män

Att bilköparna reagerar kraftigt och nu överger Audi till förmån för andra bilmärken har sin grund i att Kakan Hermansson framför allt är känd för ett stort antal hätska och hatiska utfall mot både poliser och vita män. Ett av de mer uppmärksammade utspelen från Hermansson var när hon raljerade om Malexandermorden, där två polismän sköts till döds.

”Det var ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv”, skrev hon på Twitter.

Hon har även vid flera andra tillfällen gett uttryck för hat mot polisen. Hon har kallat poliser för ”svin” och andra nedsättande epitet. När hon fått upprörda reaktioner har hon avfärdat det hela med ord som ”vita kränkta snutar”. Men förutom polisen har hon även vid upprepade tillfällen gjort sig ett namn på att hetsa och hata mot ”vita män”, heterosexuella och de män som lyckats i karriären.

”Så alla CIS-män, alla vita, alla heteros och ni ovanför arbetarklassen; ta er i kragen. Bara gör det, vi har inte tid för er klagosång”, har hon Twittrat.

Hon har även twittrat att det inte existerar ”rasism” mot vita i dagens samhälle. Men det stannar inte där, i ytterligare en tweet har hon skrivit att ”jag kan säga att jag hatar vita, men leder det till att du, som vit, inte får jobb? Inte får bostad? Dömds till längre fängelsestraff?”. Bloggaren ”toklandet” har sparat ett antal av Kakan Hermanssons utfall mot poliser och vita män på sin blogg.

Audis försvar: Inlägg som väckte anstöt hos ”vissa”

I den massiva kritikstorm som just nu rasar mot Audi har biltillverkaren försökt bemöta invändningarna mot att anlita Kakan Hermansson i sin reklam. På Facebook har Audi svarat på upprörda inlägg, men de tar på inget sätt avstånd eller backar från att använda Hermansson. Istället förminskar de Hermanssons flertalet hatiska utspel till ”ett par inlägg”. De skriver även att det väckte anstöt ”hos vissa”.

”Vi är medvetna om att Kakan för några år sedan skrev ett par inlägg på sociala medier som väckte anstöt hos vissa. Det är något som Kakan bett om ursäkt och uttryckt sin ånger för. Audi står naturligtvis inte bakom dessa uttalanden och vi ber om ursäkt om vårt samarbete med Kakan fått någon att känna sig illa berörd. I kampanjen har vi valt att lyfta fram tre färgstarka karaktärer som alla valt att gå sin egen väg. Kakan Hermansson är en av de personerna tillsammans med Daniel Adams-Ray och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Vi välkomnar en öppen debatt och uppmanar alla som har synpunkter att kontakta vår kundservice”.

Men Audi fick svar på tal av en Facebookanvändare som föreslår en ny slogan för Audi.

”Hoppas verkligen inte att ni står bakom det hon står för. Att hon bett om ursäkt är en klen tröst när hon ideligen kommer med nya människohatande påståenden. Nästa Q7 ni lanserar kan ni ju göra tillsammans med Josef Fritzl: ’Gott om plats för hela familjen’ kan ju vara en bra slogan. Jag menar, ni behöver ju inte stå bakom det han gjort, ni bara pumpar ut budskapet, eller hur?”.

Läs också: Audi försvarade Kakan Hermansson – Trots ny spridning av hatiska utfall

”Kakan Hermansson – Skribent, konstnär, författare och programledare”

När Nyheter Idag kontrollerar på Audi Sveriges hemsida finner vi att Kakan Hermansson mycket riktigt finns kvar i reklamkampanjen som ett ansikte utåt för biltillverkaren. Det finns även en egen sida hos Audi, tillägnad att beskriva Kakan Hermansson, och där nämns ingenting om hennes hatiska utfall mot poliser och vita män. Istället presenteras hon som ”skribent, konstnär, författare och programledare”.

”Kakan är feminist, skribent, konstnär, programledare, dj, komiker och författare. En person med många titlar som alltid säger vad hon tycker oavsett hur vinden blåser. Med en examen från Konstfack ligger design, stil och form henne varmt om hjärtat. Så här beskriver hon själv sin Audi Q2 ’En diskret version som kommer guida mig fram i den täta Stockholmstrafiken'”, står att läsa på Audi Sveriges egen hemsida.

Förutom att Audi mött kritik med att Kakan Hermansson väckt anstöt ”hos vissa” har de även tagit ner en uppdatering på Facebook. Men några fler åtgärder har inte Audi gjort för att bemöta kritiken och Karin Hermansson är ännu på måndagkvällen en del av Audi Sveriges ansikte utåt.

Nyheter Idag söker Audi för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag