Australiensiskt genombrott i kampen mot coronaviruset

Bild: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Onsdag 18 mar 2020 2020-03-18
E-post

AUSTRALIEN Ett grupp forskare har kartlagt hur immunförsvaret bekämpar coronaviruset, vilket hyllas som ett genombrott i den globala kampen mot viruset. Studien visar att coronaviruset bekämpas på samma sätt som influensa, vilket är viktig kunskap för att ta fram läkemedel och vaccin.

En grupp australiensiska forskare har kartlagt hur kroppens immunförsvar bekämpar coronaviruset, rapporterar BBC.

Deras forskning, som publicerades i  Nature Medicine på tisdagen, visar att immunförsvaret bekämpar coronaviruset på samma sätt som ett influensavirus.

– Det här är viktigt för att vi för första gången verkligen förstår hur vårt immunförsvar bekämpar det nya coronaviruset, säger professor Katherine Kedzierska som arbetat med studien.

Läs även: Britterna byter kurs efter nya uppgifter om en kvarts miljon döda

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens 
hemsida för ytterligare rekommendationer.

Kunskapen om hur immunförsvaret bekämpar viruset är viktig för utvecklingen av läkemedel och vaccin, och studien hyllas nu som ett genombrott i kampen mot coronaviruset.

Många människor har tillfrisknat från viruset, vilket betyder att immunförsvaret kan bekämpa det. Nu vet man också vilka typer av immunceller som aktiveras i kampen mot viruset.

Det handlar om fyra typer av immunceller, som observerades vid studier av en patient som gick igenom ett relativt milt sjukdomsförlopp.

Läs även: Regeringen inför inreseförbud: ”Rätten till asyl påverkas inte”

Patienten är en 47-årig kvinna från Wuhan som vårdades på ett sjukhus i Melbourne och tillfrisknade efter 14 dagar.

Tre dagar innan kvinnan började tillfriskna upptäcktes specifika celler i hennes blod. Samma slags celler uppträder i blodet hos influensasjuka patienter innan de tillfrisknar.

Australiens hälsominister  Greg Hunt säger att upptäckten kan bidra till att få fram ett vaccin mot coronaviruset, någonting hela världen väntar på.

På onsdagen har 198 770 coronafall registrerats i världen. 7 990 personer har avlidit, medan 82 779 tillfrisknat.

Läs även: Folkhälsomyndigheten svarar om brittiska rapporten: Vår strategi är att man ska skydda utsatta grupper och isolera sjuka

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag