Britterna byter kurs efter nya uppgifter om en kvarts miljon döda

Bild: UK Prime Minister/OGL 3/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Tisdag 17 mar 2020 2020-03-17
E-post 299

Den ”brittiska modellen” för att bekämpa coronaviruset genom att försöka begränsa spridningen istället för att stoppa den helt är ohållbar och måste överges, enligt en rapport från en forskargrupp vid Imperial College som visar att en kvarts miljon britter kan komma att dö. Även Sverige har delvis följt den brittiska modellen, men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att uppgifterna den nya rapporten bygger på ännu är osäkra.

Den brittiska modellen för att bekämpa coronaviruset – som går ut på att försöka begränsa smittans spridning utan att stoppa den helt – måste överges skriver en forskargrupp vid Imperial college som gjort modeller av den pågående pandemin.

Forskargruppen har kommit till slutsatsen att den brittiska strategin med att begränsa spridningen kan leda till att vårdens kapacitet överskrids åttafalt, och att 250 000 britter dör.

Läs även: Boris Johnson presenterar coronaplan för britterna

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att Sveriges modell för bekämpning av coronaviruset liknar den brittiska.

– Jag har lyssnat på vad britterna säger och de säger precis som vi gör i Sverige. Det är två länder som sticker ut i att vi, tycker vi i alla fall, håller en lite mer vetenskaplig linje i detta. Balansen mellan politik och vetenskap hos oss är lite annorlunda än i en del andra länder, sade Tegnell till Aftonbladet på måndagen.

Som exempel på ett mer vetenskapligt förhållningssätt framhöll Tegnell att ”vi ska inte stänga skolor och sådant förrän vi absolut måste”.

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

• Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens hemsida för ytterligare rekommendationer.

Läs även: Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gick på måndag kväll ut med nya skarpare rekommendationer.

– Nu är det dags för alla att stoppa icke nödvändiga kontakter med andra människor och sluta med alla icke nödvändiga resor. Du bör undvika pubar, klubbar, teatrar och andra liknande evenemang, sa premiärminister Boris Johnson på en presskonferens på kvällen enligt Aftonbladet.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell menar emellertid att de nya rekommendationerna från Storbritannien inte är relevanta för Sverige.

– Vi har helt olika kontaktmönster. Stora delar av svenska befolkningen sitter inte på puben på vardagskvällarna. Vi träffas mest på arbetsplatser, det är främst där vi har våra sociala kontakter. I Sverige är vi lite tråkigare, vilket kan visa sig bra på sikt, säger Tegnell till Aftonbladet.

Tegnell påtalar också att den statistik som finns om coronaviruset är bristfällig.

– Inga rapporter är bättre än de indata vi har. Och de indata som finns är skakiga just nu, säger Tegnell.

På en presskonferens tidsdag morgon meddelades att alla Sveriges gymnasieskolor, högskolor och vuxenutbildningar kommer att stängas. Utbildningen ska bedrivas på distans.

Stefan Löfven säger även att skolor och förskolor kan komma att stängas längre fram, och att åtgärder i så fall kommer vidtas för att säkra barnomsorg för till exempel sjukvårdspersonal.

Läs även: Tegnell: Därför är det en dålig idé att stänga skolorna

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag