Avslöjade censur på Twitter – nu lämnar journalisten plattformen

Elon Musk och Matt Taibbi. Foto: Public Domain / OccupyTVNY CC BY 3.0
  • Söndag 9 apr 2023 2023-04-09
E-post

Journalisten och författaren Matt Taibbi, aktuell som en av reportrarna bakom avslöjandena ”The Twitter Files”, lämnar nu Twitter. Detta efter att länkar från plattformen Substack har börjat blockeras på plattformen.

Anledningen till att länkar till betalplattformen Substack börjat blockeras på Twitter är – enligt Taibbi – introduktionen av Substack Notes, en funktion som likt Twitter ger användarna möjlighet att publicera korta textinlägg till sina följare.

Detta ska enligt Taibbi ha fått Twitter att börja betrakta Substack som en ”fientlig rival”, något han fått reda på efter att ha hört sig för.

”När jag frågade hur jag skulle marknadsföra mitt arbete, fick jag möjligheten att publicera mina artiklar på Twitter istället för på Substack”, skriver han på Substack.

Taibbi var tidigare en långvarig reporter på tidningen Rolling Stone men publicerar nu sitt arbete på Substack. Enligt honom var det inget alternativ att fortsätta på Twitter, då den primära anledningen till att han fanns på plattformen var att dela sina artiklar.

”Jag stannar på Substack. Ni har alla varit fantastiska mot mig, liksom ledningen för det här företaget”, skriver Taibbi.

Avslöjade Twitter-censur

De senaste månaderna har Matt Taibbi varit en av de reportrar som varit aktuell med The Twitter Files, en serie avslöjanden om den interna kommunikationen inom Twitter innan Musks övertagande av plattformen som den nye ägaren låtit ett antal journalister ta del av.

Läs även: Så censurerade Twitter högern

Genom skärmdumpar av den interna kommunikationen har Taibbi och andra bland annat visat hur Twitter i hemlighet censurerade misshagliga röster, däribland genom att begränsa deras räckvidd på plattformen. I vissa fall skedde denna ”innehållsmoderering” på inrådan från FBI och CIA.

Taibbi har också rapporterat om hur New York Posts avslöjanden om Joe Bidens son Hunter Biden stoppades från att spridas på Twitter mitt under brinnande presidentvalskampanj 2020.

Enligt Taibbi kommer hans beslut att lämna plattformen påverka hans möjligheter att i framtiden fortsätta rapportera om The Twitter Files.

”Det var absolut värt det och jag kommer alltid att vara tacksam till dem som gav mig chansen att arbeta på den storyn”, skriver Taibbi.

Läs även: Twitter stoppade avslöjande om Joe Bidens son utan grund

Läs även: Experten: Yttrandefriheten på Twitter beror i slutändan på Musk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag