Twitter stoppade avslöjande om Joe Bidens son utan grund

Hunter Biden samt genrebild Macbook pro. Bild: Center for Strategic & International Studies/ CC BY 3.0/Benjamin.nagel/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 3 dec 2022 2022-12-03
E-post 251

I och med sitt köp av plattformen Twitter har Elon Musk kommit över information om hur plattformen användes för att censurera ett avslöjande om Joe Bidens son Hunter Biden under den amerikanska presidentvalskampanjen. Nu har journalisten och författaren Matt Taibbi tagit del av uppgifterna, som han publicerar i en tråd på Twitter.

Det handlar om den amerikanska tidningen New York Post, som kom över information från Hunter Bidens laptop, en vattenskadad MacBook Pro, efter att den lämnats in på reparation utan att ha hämtats ut, eller att reparationen betalats. Enligt affärsägaren ska han flera gånger försökt kontakta kunden utan framgång.

Affärsägaren kunde inte identifiera kunden som Hunter Biden, men datorn innehöll material som kunde kopplas till presidentkandidatens son, bland annat en film där han röker crack och har sex med en kvinna.

Dessutom fanns en mejlkonversation mellan Hunter Biden och en chef på ett ukrainskt energibolag, där chefen tackade Hunter för att ha satt honom i kontakt med fadern Joe Biden samt bad om råd för hur han skulle använda Hunters inflytande till bolagets fördel.

Joe Biden skulle senare pressa regeringstjänstemän i Ukraina till att avskeda en lokal åklagare som utredde energibolaget.

Enligt Taibbi beslutade anställda på Twitter, bakom ryggen på plattformens dåvarande VD Jack Dorsey, för att stoppa New York Posts avslöjande som publicerades i oktober 2020, mot slutet av det årets amerikanska presidentvalskampanj.

Enligt Taibbi ska båda amerikanska politiska partier rutinmässigt ha kontaktat Twitter för att exempelvis få olika misshagliga konton avstängda eller begränsade. Men då Twitters anställda till övervägande del sympatiserade med Demokraterna gynnades partiet gentemot sin motståndare av möjligheten.

Här kan du läsa Matt Taibbis hela tråd på Twitter, som är på 37 inlägg.

Läs även: Experten: Yttrandefriheten på Twitter beror i slutändan på Musk

Läs även: Elon Musk utfärdar ”allmän amnesti” på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag