Bah Kuhnke (MP): ”Jag har normaliserat rasismen”

Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Skärmdump från SVT
  • Onsdag 17 jun 2020 2020-06-17
E-post

SVERIGE EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) förutsätter rasism i alla rum hon går in i. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion.

På fredag ska EU-parlamentet rösta om en resolution med anledning av polisingripandet som ledde till en svart mans död i USA och efterföljande protester och kravaller.

Enligt SVT tar resolutionen upp situationen i USA men även ”den strukturella rasismen i Europa”, och initiativtagare är Alice Bah Kuhnke.

– De 15 miljoner människor som lever i EU med afrikansk härkomst utsätts för rasism och diskriminering i stor utsträckning. Men trots att det finns fakta på bordet så är det bara hälften av de 27 medlemsländerna som har en plan och en strategi för ett strukturerat arbete mot rasismen, säger hon i Morgonstudion.

– Det här förekommer ju strukturellt naturligtvis, men det drabbar personer, det drabbar individer, inflikar SVT:s programledare och frågar om Bah Kuhnke har egna erfarenheter av det.

– Självklart. Jag har varit en svart kvinna i hela mitt liv. Jag har utsatts för hot på grund av min hudfärg sedan jag var barn, svarar hon.

Hon får sedan frågan om hur det har påverkat henne.

– Det har ju tyvärr blivit en del av min verklighet. Jag måste erkänna att jag, precis som många andra, har normaliserat rasismen. Jag förutsätter den i alla rum jag går in i, i alla möten jag har. Men det betyder inte att jag accepterar den, absolut inte.

Idén om att samhället i dag genomsyras av strukturell rasism är något som förkastas av flera svarta amerikanska samhällsdebattörer som Thomas Sowell och den i Nyheter Idag nyligen intervjuade Larry Elder.

Läs även: Larry Elder: Black lives matter bygger på en lögn

Läs även: Bah Kuhnke: MP är ”asylrättens försvarare” i regeringen

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag