Bahnhof stäms av kritiserat vetenskapsförlag – svarar med att blockera förlaget

  • Lördag 3 Nov 2018 2018-11-03
E-post 200

STOCKHOLM Nu stäms Bahnhof av vetenskapsförlaget Elsevier som kräver att Bahnhof blockerar internetsidor förlaget anser bryter mot deras upphovsrätt. Bahnhof svarar med att blockera Elsevier, men går med på att blockera de sidor som nämns i stämningen. Bahnhofs VD Jon Karlung förklarar för Nyheter Idag varför. 

Den kaxiga svenska internetleverantören Bahnhof är i hetluften igen. Den här gången hotas Bahnhof av en stämning från det nederländska vetenskapsförlaget Elsevier, som vill tvinga Bahnhof och sex andra svenska internetleverantörer att blockera sajter som Elsevier hävdar bryter mot deras upphovsrätt.

Elsevier företräds av Monique Wadsted, som tidigare gjort sig känd för att företräda amerikanska filmbolag i åtalet mot fildelningssidan The Pirate Bay.

Läs även: Internetleverantören Bahnhof nobbar möte med Reklamombudsmannen: ”Puritaner”

Elsevier är ett hårt kritiserat förlag, som bland annat tvingar vetenskapliga institutioner att betala dyrt för material som samma institutioner själva tagit fram. I maj sade de svenska forskningsbiblioteken upp avtalen med Elsevier då förlaget ”inte tillgodoser kraven på öppen tillgång”.

Under 2017 hade svenska forskare och institutioner tvingats betala Elsevier cirka 13 miljoner kronor i publiceringskostnader för öppen tillgång, samtidigt som man dessutom betalade 120 miljoner kronor i licenskostnader för att läsa förlagets tidskrifter.

– Det nuvarande systemet för vetenskaplig kommunikation måste förändras. Vår enda möjlighet att uppnå detta är att inte förnya avtal som inte lever upp till kraven på en hållbar omvandling till öppen tillgång, sade Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms Universitet, i ett uttalande när avtalet sades upp.

Även flera tyska universitet har sagt upp sina avtal med Elsevier på grund av förlagets höga priser och dåliga service.

– Ingen vill svälta Elsevier – de bör betalas schysst för sin goda service. Problemet är att vi inte längre ser någon god service, sade Ursula Flitner, Chef för det medicinska biblioteket på  Charité, Berlins Medicinska Universitet.

I ett pressmeddelande skriver Bahnhof att man blockerat de domänsidor Elsevier nämner i sin stämningsansökan. Detta på grund av att ”den juridiska processen med Patent- och marknadsdomstolen (PMD) är kantade av höga vitesbelopp och för att det är utsiktslöst för oss att vinna då det är en jävig domstol som vi möter.”

Blockerar Elsevier och Patent- och marknadsdomstolen

Men Bahnhof svarar också med att blockera Elsevier för alla sina kunder, samt att blockera Patent- och marknadsdomstolen från att besöka Bahnhof. ”Att internetoperatörer på eget frivilligt bevåg ska blockera opassande sajter har flera gånger uppmuntrats av Sveriges nuvarande justitieminister, Morgan Johansson”, skriver Bahnhof om den ovanliga åtgärden.

Bahnhof bestrider också Elseviers krav på att blockera det Esevier beskriver som ”andra domännamn/webbadresser vars enda eller övervägande ändamål är att möjliggöra eller underlätta tillgången till de illegala Tjänsterna och som Internetoperatörerna underrättas om från tid till annan.”

– ”Eftersom rättssystemet i den här delen har brakat ihop med korrupta och jäviga jurister, så får vi istället jobba politiskt”

Bli PLUS-medlem och läs Bahnhofs VD Jon Karlungs svar på våra frågor.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag