Bali svarar Tidningsutgivarna: ”Gör sig dumma enbart för att skapa ett drev”

Foto: Nyheter Idag / Faksimil Twitter
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 18

SVERIGE Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) har hamnat i onåd hos branschorganisationen Tidningsutgivarna sedan han delade ett bildmontage där han figurerar med vapen. Nu anklagas han för att vapenhota journalister, men på Facebook ger han mothugg.

En satirbild där Hanif Balis ansikte har klippts in på omslaget av ett datorspel har orsakat ramaskri i mediebranschen. Enligt Tidningsutgivarna, TU, har Bali i sociala medier uttryckt ”anspelningar på krig och hot mot medier”.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Efter ett möte med branschorganisationen på måndagen meddelade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att Bali har raderat satirbilden. Men riksdagsledamoten verkar inte särskilt ångerfull när han skriver om saken på Facebook.

”Gå inte så långt”

”Det är alldeles uppenbart för mig att medierna gör sig dumma enbart för att skapa ett drev som nu dominerat nyheterna”, skriver han och kommenterar att ”samtliga medlemmar” i TU har spridit den förment hotfulla bilden:

”Så låt oss leka med tanken en sekund att denna bild är så himla farlig. Att den som tidningsutgivarna säger kan trigga fram nazistiska mord på journalister. Om jag tar ner den – kommer resterande medier göra detsamma? Ert drag.”

Enligt Hanif Bali har TU:s medlemmar gjort publiceringar som har lett till att han och hans familj har blivit hotade. På Twitter ber han på tisdagen journalister som står utanför hans hem att hålla avstånd:

Läs riksdagsledamotens Facebookinlägg i sin helhet här:

Läs även: Tidningsutgivarna kräver möte med Ulf Kristersson efter att Hanif Bali poserat med vapen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag