Balis insamling till tortyrrånade ungdomar drog in två miljoner

Hanif Bali (M). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 7 Dec 2020 2020-12-07
E-post 4559

STOCKHOLM Via en swish-insamling, arrangerad av den moderata riksdagsmannen Hanif Bali, väntar nu var sin miljon kronor till de bägge ungdomar som rånades och torterades vid en kyrkogård i Solna tidigare i år. ”Jag är djupt imponerad över alla som har bidragit, och av Hanifs initiativ”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook.

För några dagar sedan annonserade Hanif Bali i sociala medier att han startar en insamling till förmån för de bägge pojkar som tidigare i år utsattes för en synnerligen brutal tortyr i samband med ett rån. Händelsen, som varade i flera timmar, inträffade på en kyrkogård i Solna och beskrivs med extrema sadistiska inslag.

I en tweet berättade Bali att han träffat de bägge pojkarna som väntar på domen mot gärningsmännen. ”Under julen tänker jag anordna en insamling till de två offren”, fortsätter han i tweeten som fått mycket stor spridning.

Under måndagen, bara några dagar senare, meddelar Bali i sociala medier att insamlingen dragit in nära två miljoner kronor.

Får beröm av Kristersson och en lång rad profiler

I en statusuppdatering på Facebook ger M-ledaren Ulf Kristersson sitt beröm till Balis initiativ.

”Över två miljoner kronor. Och tiotusentals donatorer. Det är resultatet av Hanif Balis enastående insamling till de två unga killar som utsattes för ren tortyr på en kyrkogård i Solna i somras. Det som hände dem kan inte göras ogjort, men detta betyder mycket. Det visar — som Hanif skriver — att offren inte står ensamma”, skriver Kristersson.

Han avslutar även med att han ”är djupt imponerad över alla som har bidragit, och av Hanifs initiativ”.

Även en lång rad debattörer och politiker uttrycker sitt stora gillande i sociala medier. ”Detta är solidaritet”, skriver kriminologen Fredrik Kärrholm. Även den förre detta M-ledaren Anna Kinberg Batra berömmer Bali. ”Mycket bra initiativ och resultat”, skriver hon på Twitter.

”Titta vad Hanif Bali och hans så kallade svans gjort för två brottsoffer”, skriver socionomen och den tidigare ledarskribenten Jenny Sonesson.

Nyheter Idag har sökt Hanif Bali under måndagkvällen för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag