Bard rasar mot kyrkoaktivismen: ”Ska ge fan i att fördöma surrogatmödraskap”

Alexander Bard håller tal vid Stockholm Pride 2013. Foto: Stockholm pride/Wikimedia commons
  • Torsdag 15 sep 2016 2016-09-15
E-post 123

STOCKHOLM Den feministiska debattören Gertrud Åström tog tillfället i akt att fördöma surrogatmödraskap vid ett tal i kyrkan inför riksdagens öppnande. Men nu går nöjesprofilen och gay-right-aktivisten Alexander Bard till hårt angrepp mot Gertrud Åströms kyrkoaktivism.

Under tisdagen kunde Nyheter Idag rapportera att den feministiska kvinnoforskaren Gertrud Åström jämställde surrogatmödraskap med slaveri. Den moderata riksdagsledamoten Niklas Wykman blev så upprörd att han bestämde sig för att gå ur kyrkan, medan Hanif Bali (M) krävde besked från både ärkebiskopen och svenska kyrkan om detta var ett rimligt likställande.

Men kyrkans domprost Hans Ulfvebrand, som bjöd in Gertrud Åström, försvarade hennes tal.

– Hon har tagit upp en aktuell samhällsfråga, och jag tycker att det är viktigt att påpeka att hon inte har talat om vare sig slaveri eller barnlösa föräldrar, sade Hans Ulfvebrand till Expressen, och tillade att det var en fråga om yttrandefrihet.

Men det försvaret imponerar inte på den frispråkige nöjesprofilen och gay-right-aktivisten Alexander Bard, som nu sällar sig till kritikerna. Alexander Bard, som flera gånger varit i konflikt med Gertrud Åströms åsiktsfrände Kajsa Ekis Ekman om kroppsliga rättigheter, säger till Nyheter Idag att den typen av utspel inte har någonting vid riksdagens öppnande att göra.

– Gertrud Åström ska ge fan i att fördöma surrogatmödraskap i en predikan vid riksdagens öppnande. Faktumet är att kyrkan inte ska ha ett skit med riksdagen att göra överhuvudtaget, förklarar Bard.

Svenska Kyrkan har tidigare tagit ställning mot surrogatmödraskap, men frågan kompliceras av att en av historiens första kända surrogatmödrar, Hagar, är en hyllad karaktär i både Bibeln och Koranen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag