Barn som nekas personlig assistans tas in på barnhem – föräldrar skiljs från sina barn

Lena Hallengren (S) barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 27 aug 2018 2018-08-27
E-post 2645

SVERIGE De senaste åren har flera barn med funktionshinder blivit av med den personliga assistansen. Detta leder till att föräldrarna inte klarar av att ta hand om barnen på heltid och måste lämna in barnen till boenden.

Fler kommuner runtom i Sverige bygger nu boenden för barn med funktionshinder. Sedan regeringen införde nedskärningar inom den personliga assistansen har många funktionshindrade barn blivit av med stöd, något som resulterat i att föräldrar inte kan ha sina barn hemma, det uppger SVT Nyheter.

– Rent personligt tycker jag att det är tråkigt att kommunen inte kan ge det stöd som behövs för att de här barnen ska kunna bo kvar hemma, säger Anna Bunninger, chef inom funktionshinderomsorgen i Jönköping, en kommun som startat två nya heltidsboenden för barn, till SVT Nyheter.

113 av 213 kommuner som har svarat på en undersökning uppger att de har stora svårigheter att hjälpa alla barn bo hemma. Åtta av dessa boenden svara att de är i full fart att bygga nya boenden för de funktionshindrade barnen.

”Familjer som inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet behöver en större del av avlastning i omvårdnadsarbetet. Ett nytt boende för barn och ungdom startar 2019, delvis beroende på svårigheter att få assistans från Försäkringskassan” svarar Västerås kommun.

Nyligen avslöjade en opinionsundersökning att majoriteten av det svenska folket, 58 procent, är missnöjda med regeringens LSS-politik.

LÄS ÄVEN: Väljarstorm mot S – majoriteten av svenskarna ogillar nedskärningarna i personlig assistans

LÄS ÄVEN: Regeringen föreslås avskaffa personlig assistans för barn och gamla

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av personer som förlorar assistans – drabbar främst barn

LÄS ÄVEN: ”Fullständigt fruktansvärt” – hård kritik mot förslaget om att avskaffa assistans för unga barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag