Regeringen föreslås avskaffa personlig assistans för barn och gamla

Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
Åsa Regner. Foto: Socialdemokraterna Värmland
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 3796

STOCKHOLM Barn under 12 år med funktionsnedsättning och äldre människor kan få sin personliga assistans avskaffad. Regeringens utredare Gunnilla Malmborg förbereder ett nytt förslag som kan kraftigt reducera tillgången till stöd för funktionsnedsatta människor.

Regeringens utredare Gunilla Malmborg föreslås inför den kommande LSS-utredningen att funktionshindrade barn under 12 år och äldre över 80 inte ska ha någon rätt till personlig assistans, uppger SVT Nyheter.

Malmborg skickar nu ut ett förslag till experter på området. Förslaget medför att kraftigt reducera människors rätt till assistans. Barn under 12 år ska föreslås oavsett funktionshinder inte få någon hjälp av personliga assistenter. De barnen ska istället få tillgång till en annan insats, omvårdnad och stöd för barn.

Det nya förslaget kommer innebära kraftiga inskränkningar för barn som vård utanför hemmet. Detta är ett avsteg från det tidigare fokuset med LSS, att alla ska kunna delta i samhället oavsett funktionshinder och ålder.

Förslaget riktar sig även in på äldre människor. Idag kan en person som har assistenter vid 65-års ålder få behålla den assistenten. Med det nya förslaget kommer detta flyttas till 80 år och istället ska de äldre få hjälp av kommunernas äldreomsorg.

Turerna kring LSS har varit många och regeringen har vid flertalet tillfällen menat att det måste ske en förändring till följd av skenande kostnader, bland annat på grund av bedrägerier. Regeringen har kritiserats inte bara för att sprida ovetenskapliga siffror utan även för att se till att potentiellt tusentals blir utan assistans.

LÄS ÄVEN: Statsvetare: Regeringen har inget vetenskapligt stöd för siffror om 

LÄS ÄVEN: Försäkringskassan varnar: Tusentals personer med funktionshinder kan förlora assistansersättning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag