Barnäktenskap och månggifte tillåtet vid ”synnerliga skäl” i nytt lagförslag

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 16 apr 2021 2021-04-16
E-post

SVERIGE Regeringen behåller undantag som innebär att barnäktenskap kan tillåtas vid ”synnerliga skäl” i ett nytt lagförslag – trots tidigare riksdagsbeslut om totalförbud. Lagförslaget är ett försök att strama åt reglerna för erkännande av utländska månggiften, där samma undantag vid ”synnerliga skäl” ska gälla.

Barnäktenskap ska även i fortsättningen godkännas om det finns ”synnerliga skäl”, enligt ett nytt lagförslag från regeringen som väntas träda kraft i juni i år, vilket Fria Tider tidigare rapporterat.

Syftet med lagförslaget är att strama åt reglerna för erkännande av utländska månggiften i Sverige genom att ge dem samma regler som gäller barnäktenskap.

Men där finns alltså undantagsreglerna för ”synnerliga skäl” kvar, och kommer även gälla månggiften enligt det nya lagförslaget.

Läs även: Skatteverket godkände barnäktenskap med 14-årig flicka

Läs även: Centerpartist till attack mot SD om barnäktenskap

”En roadmap för den som vill få undantag”

Det nya lagförslaget möter hård kritik från ett antal remissinstanser som Kvinnolobbyn, Tjejers rätt i samhället och Varken hora eller kuvad.

Även flera politiker är kritiska till förslaget, bland annat riksdagsledamoten Robert Hannah (L), ledamot i civilutskottet.

– Det blir ju en roadmap för den som vill ha ett undantag, nu säger ju regeringen till domstolarna att ”i de här fallen är det ok”, säger Hannah till Nyheter Idag om förarbetet till lagförslaget.

Regeringen motiverar undantagsreglerna med att det inte är möjligt att förutse om ”erkännande inte i något fall kommer att leda till ett orimligt resultat”.

I en frågestundsdebatt från den 8 april tar justitieminister Morgan Johansson (S) upp ett exempel på när undantag för synnerliga skäl kan bli aktuellt enligt förslaget.

– Till exempel en arvsrätt där gubben i fråga har dött och en kvinna han tidigare varit gift med vill göra anspråk på en del av arvet. I de situationerna ska man kunna säga att ja, hon ska kunna göra anspråk på en del av arvet, säger Johansson under debatten.

Enligt regeringens proposition och Skatteverket är idag 165 män registrerade som gifta med fler än en kvinna.

Nyheter Idag har sökt Morgan Johanssons pressekreterare för kommentar.

Läs även: Centerpartiets Jonny Cato om månggifte: ”Ser både fördelar och nackdelar med det”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag