Barnboksförfattares böcker skrivs om av ”känslighetsexperter” – karaktärer blir könsneutrala

Roald Dahl. Foto: Hans van Dijk / CC0
  • Söndag 19 feb 2023 2023-02-19
E-post

Den världsberömde brittiske barnboksförfattaren Roald Dahls böcker redigeras av så kallade ”känslighetsexperter”, rapporterar The Telegraph. Ord som ”fet” och ”ful” byts ut i författarens verk, medan ”Oompa-Loompierna” i Kalle och chokladfabriken blir könsneutrala.

Det är förlaget Puffin Books som anställt ”experterna” för att skriva om hundratals stycken i Dahls böcker. Detta för att sudda ut ord som kan uppfattas som kränkande.

”Ord spelar roll”, står det i början av förlagets senaste upplaga av författarens verk. Texten fortsätter:

”Roald Dahls underbara ord kan transportera dig till olika världar och introducera dig till de mest fantastiska karaktärer. Den här boken skrevs för många år sedan, så vi går regelbundet igenom språket för att försäkra om att det kan fortsätta avnjutas av samtliga idag.”

Läs även: Succéförfattare gör porrdebut – 66 år gammal

De fabriksarbetande ”Oompa-Loompierna” i Kalle och chokladfabriken kallades i tidigare upplagor för ”små män”. Nu går de istället under benämningen ”små folk”.

En annan karaktär i boken – den matglade Augustus Gloop – kallas inte längre för ”fet” utan istället för ”enorm”.

I boken Häxorna, där Dahl skriver att häxor är skalliga under deras peruker, har en text lagts till som säger att ”det finns flera andra skäl till varför kvinnor kan bära peruker och det är absolut inget fel med det.”

I en kommentar till The Guardian spelar en talesperson för The Roald Dahl Story Company ner förändringarna.

– När du publicerar nya upplagor av böcker som skrivits för flera år sedan är det inte ovanligt att granska språket som används samtidigt som du uppdaterar andra detaljer, inklusive en boks omslag och sidlayout, säger talespersonen.

– Vår ledstjärna har hela tiden varit att behålla berättelserna, karaktärerna samt den vanvördiga och spetsiga andan i originaltexten. Alla ändringar som gjorts har varit små och noggrant övervägda.

Roald Dahl

Roald Dahl var en brittisk författare och poet som föddes i walesiska Cardiff 1916. Hans böcker har sålts världen över och flera av dem har fått kända filmatiseringar, däribland Häxorna, Kalle och chokladfabriken och Den fantastiska räven.

Dahl dog den 23 november 1990 i Oxford.

Källa: Wikipedia

Läs även: Muhammed utelämnas i ny översättning av Dantes komedi

Läs även: Jane Austen tas bort från kurs – universitet vill ”avkolonisera” läroplan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag