Jane Austen tas bort från kurs – universitet vill ”avkolonisera” läroplan

Porträtt av Jane Austen. Bild: Public Domain
  • Onsdag 6 apr 2022 2022-04-06
E-post

STORBRITANNIEN Stirlings universitet i Skottland tar bort 1800-talsförfattaren Jane Austen från en av deras litteraturkurser. Anledningen är att universitetet vill verka för mångfald och ”avkolonisera” läroplanen, rapporterar The Daily Telegraph.

Austens böcker – där klassiker som Stolthet och fördom och Förnuft och känsla ingår – kommer att ersättas av verk från den afroamerikanska författaren Toni Morrison, som vann Nobelpriset i litteratur 1993.

Enligt dokument från Stirlings universitet, som The Daily Telegraph hänvisar till, ska bytet bidra med ”ökad mångfald” på universitetet och hjälpa till att ”avkolonisera” läroplanen.

Läs även: Universitet tog bort Dostojevskij-kurs efter Rysslands invasion – backar efter kritik

Utöver bytet kommer även kursinnehållet att ändras till att inkludera ämnen som ”rasskillnader och kritisk rasteori”, samt ”kön och sexualitet”. Därtill kommer eleverna i kursen att lära sig om bland annat ”svart postmodernism”.

Ändringarna i litteraturkursen kommer i kölvattnet av BLM-protesterna 2020, varefter universitetets rektor gav ett löfte om att hans institution skulle ”stödja en antirasistisk agenda i högre utbildning”.

Utöver ändringarna i kursinnehållet kommer eleverna framöver även att varnas för förekomsten av ”kolonialt språk” i en del av kurslitteraturen.

Läs även: Muhammed utelämnas i ny översättning av Dantes komedi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag