Barngäng härjar på Östermalm: ”Vita privilegierade pojkar”

Östermalmstorg. Bild: Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 6 okt 2023 2023-10-06
E-post 0

Flera skolor på Östermalm och Djurgården i centrala Stockholm larmar om att ett pojkgäng driver omkring i området och ger sig på pensionärer och yngre pojkar, rapporterar Expressen.

”De agerar våldsamt och inriktar sig mot yngre killar. I vissa fall har slag och sparkar används men även maktlekar där man bett barnet att till exempel buga för dem” skriver en skola, medan det i en Facebook-grupp för Östermalmsbor varnas om att ”de har anammat en gängkultur med tre ledare”.

Gänget uppges bland annat ha kastat sten på bilar, stulit rullatorer från pensionärer och misshandlat andra pojkar. För en vecka sedan polisanmäldes en misshandel vid Östermalms IP, då två pojkar i unga tonåren ska ha attackerats av tre jämnåriga pojkar med sparkar och slag.

– Jag kan bekräfta att vi har en utredning om en misshandel. Vi utreder det som hänt även i ljuset av de uppgifter vi har fått från området och har med oss den informationen, säger Helena Boström Thomas på polisen till Expressen.

Medlemmarna i gänget, där pojkar så unga som tolv år gamla ingår, ska själva gå på skolor i det välbärgade området.

– Det snackas mycket om det här i skolan. Men jag tror inte att de är jätteorganiserade. De är ”orten wannabes”, säger en skolelev till Expressen.

En förälder Expressen talar med tror att den bakomliggande orsaken är att gänget består är ”vita privilegierade pojkar” som ingen sätter stopp för.

– Här tror jag att det kan blomstra för att föräldrar är frånvarande och att skolan inte fångar upp det. Pojkarna kan göra det här i egenskap av sitt privilegium. De är vita privilegierade pojkar som bara kan fortsätta med det här, säger föräldern.

Läs även: Barngäng sätter skräck i Grums stryptag, slag och hot om våldtäkt

Läs även: Syskon misshandlades och rånades på godis av barngäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag