Barnsoldaternas boss döms till 18 års fängelse

Ibou Badjie med en ring med rävmotiv på fingret. Bild: Polisen
  • Onsdag 28 jun 2023 2023-06-28
E-post

Ibou Badjie, 20, döms till 18 års fängelse för att ha beordrat tre olika skottlossningar och mordförsök som genomförts av minderåriga i Stockholmsområdet i januari i år.

Badjie kopplas till det kriminella Zeronätverket från Jordbro, ett nätverk som är knutet till Rawa Majid, känd som den ”Kurdiska räven” i medier.

Majid, som tros befinna sig i Turkiet, misstänks vara inblandad i en blodig gängkonflikt i Stockholmsområdet, en konflikt i vilken anhöriga till gängmedlemmar mördats.

På flera bilder i polisens utredning poserar Badjie med en guldring med rävmotiv, en symbol för lojalitet gentemot Majid.

Badjie döms för anstiftan till mordförsök, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott efter tre uppmärksammade skottlossningar i Stockholm i januari.

Den 20 januari avlossades skott från en Kalasjnikov in i en lägenhet i Fruängen på Badjies order. Två 14-åringar misstänks ha utfört dådet, som filmades och spreds på sociala medier.

Dagen efter, den 21 januari, skickade Badjie två 15-åringar till Dalen med order att skjuta ihjäl någon som såg ut att vara en gängmedlem. En man i 20-årsåldern, som helt saknar koppling till något kriminellt gäng, blev beskjuten men klarade sig oskadd.

Även nästa dag, den 22 januari, beordrade Badjie ett mordförsök. Då skickade han en 14-åring till Skarpnäck med order att skjuta ihjäl någon. Men mordplanen stoppades när polisen av en slump kontrollerade 14-åringen.

– Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand i ett pressmeddelande.

Ibou Badjie nekar till brott, och fallet kommer överklagas till hovrätten.

– Jag kan konstatera att det finns både bevisfrågor och rent rättsliga frågor där jag gör en annan bedömning än tingsrätten och där jag tror att hovrätten kan komma att se det på ett annat sätt. Vi kommer att överklaga till hovrätten inom kort, säger hans försvarsadvokat Anton Strand till Expressen.

Badjie sitter för närvarande häktad som misstänkt för stämpling till mord på en 15-åring som mördades i Skogås den 28 januari. Chattar visar hur Badjies alias ”Louise Gucci” jagade information om 15-åringen dagarna innan mordet.

Förutom Badjie döms fem personer för de tre skottlossningarna. De två pojkar som utförde skottlossningen i Dalen döms till sluten ungdomsvård i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader. En 19-åring döms till 7 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till samma dåd.

En 20-årig man döms till fängelse i 4 år och 9 månader för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott för det stoppade mordförsöket i Skarpnäck, medan en 18-årig man döms till ungdomsövervakning i 1 år för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

I 18-åringens fall konstaterar rätten att det finns förmildrande omständigheter, då han har en funktionsnedsättning som påverkar hans konsekvenstänkande.

18-åringens pappa säger till SVT att han är glad över domen, som innebär att hans son får hjälp med att komma bort från gängmiljön.

– Jag är glad över domen. För det första för att de ska flytta på honom från området och det andra är att socialtjänsten kanske tar det på allvar nu, vilket de inte gjorde när jag bad om hjälp innan brottet, säger pappan, som tillägger att familjen planerar att flytta från Sverige efter att sonen avtjänat sitt straff.

Läs även: Magdalena Anderssons svar – på våldet nattvandrar i Farsta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag