Barnvåldtäkt kan legaliseras i Turkiet – om förövaren gifter sig med flickan: ”Vidrigt”

Bild: Pixabay/Wikimedia Commons/Nyheter Idag
  • Måndag 27 jan 2020 2020-01-27
E-post 866

En nytt lagförslag som läggs fram av regeringen i Turkiet kan ge barnvåldtäktsmän straffria om de gifter sig med flickan de våldtagit. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar lagförslaget för ”vidrigt” – men skriver att Erdogans regim är ett exempel på nationalism och inte islamism.

Ett nytt lagförslag som läggs fram av Turkiets regerande parti AKP ska ge barnvåldtäktsmän amnesti om han gifter sig med flickan och åldersskillnaden är mindre än tio år.

Oppositionen anklagar regeringen för att med förslaget legalisera barnvåldtäkt och barnäktenskap, rapporterar The Guardian.

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

Fidan Ataselim, generalsekreterare för aktivistgruppen Stoppa Kvinnomord, säger att den nya lagen är ett försök av regeringen att utplåna bevis på det ökande våldet mot flickor och kvinnor i Turkiet.

Gruppen, som för statistik över våld mot kvinnor i Turkiet, säger att mer än 2 600 kvinnor mördats i Turkiet det senaste årtiondet, och att våldet mot kvinnor ökar. Enligt FN har 38 procent av kvinnorna i Turkiet utsatts för våld eller sexuella övergrepp från en partner.

2016 försökte den turkiska regeringen införa en liknande lag, som drogs tillbaka efter protester.

–  Alla kvinnor stod upp mot lagen som drogs tillbaka efter våra protester. Om de vågar försöka igen kommer vi att bekämpa lagen igen, säger Ataselim.

Läs även: ”Vi kommer öppna portarna” – Erdogan hotar med att skicka miljontals migranter till Europa

I ett inlägg på Twitter kallar Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt lagförslaget för ”vidrigt”.

”Erdogans regim är ett typexempel på reaktionär nationalism, förakt mot kvinnor och barns rättigheter och våldsamt förtryck mot minoriteter” skriver Sjöstedt.

Flera Twitteranvändare påpekar att Erdogans regim framförallt är islamistisk.

Lyssna även på: Nyheter Idap-podden med Markus Allard: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag