Bedrägerimisstänkt riksdagsledamot har tagit ut 400 000 i arvode trots ”time-out”

Bild: Janwikifoto/ http://politik.in2pic.com/Johan Fredriksson
  • Måndag 26 aug 2019 2019-08-26
E-post 1417

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl uppmanades av sitt parti Liberalerna att lämna riksdagen sedan det avslöjades att hon tagit ut en halv miljon i bidrag för att hyra sin makes lägenhet. Carlsson Löfdahl lämnade istället L och behöll sin plats som riksdagsledamot – ett drag kan ge henne miljoner i ytterligare ersättning. Trots att hon inte deltagit i riksdagens arbete har hon tagit ut 400 000 i arvode sedan affären avslöjades. 

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl – tidigare L – utreds av åklagare för misstänkt bedrägeri. Men trots att hon blivit utesluten ur sitt parti och slutat infinna sig i riksdagen har hon plockat ut 400 000 kronor i arvode sedan hon tog ”timeout”, avslöjar Aftonbladet.

Det var också Aftonbladet som i mars i år avslöjade att Carlsson Löfdahl plockat ut närmare en halv miljon i bidrag från skattebetalarna för att hyra sin makes lägenhet.

Liberalerna bad Carlsson Löfdahl att ställa sin riksdagsplats till förfogande. Istället valde hon att lämna partiet och bli kvar i riksdagen som politisk vilde.

Hade Carlsson Löfdahl lämnat riksdagen omgående hade hon fått inkomstgaranti i fem år, vilket sammanlagt blivit runt 2,2 miljoner kronor.

Sitter hon kvar mandatperioden ut kommer hon enligt bestämmelserna få inkomstgaranti tills hon fyller 65, vilket sammanlagt blir omkring 9,9 miljoner kronor.

Enligt riksdagens regelverk får nämligen en ledamot som lämnar riksdagen efter en sammanlagd tid i riksdagen på minst sex hela år en inkomstgaranti till den månad ledamoten fyller 65 – förutsatt att ledamoten hunnit fylla 50 innan denne lämnar riksdagen.

Carlsson Löfdahl valdes in i riksdagen år 2010, och fyller 50 i september 2020.

Läs även: Fridolin tar jobb som lärare och avstår avgångsvederlag – hyllas från höger och vänster

När åklagaren inledde förundersökning om bedrägeri tog Carlsson Löfdahl ”time-out” för att avvakta resultatet av åklagarens utredning.

Sedan dess har Carlsson Löfdahl plockat ut över 400 000 i arvoden och bostadsersättning, enligt Aftonbladet.

Carlsson Löfdahl har som riksdagsledamot även tillgång till ett årskort för tåg som kostar nästan 84 000 kronor.

Aftonbladet har sökt Carlsson Löfdahl för kommentar utan framgång.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag