Fridolin tar jobb som lärare och avstår avgångsvederlag – hyllas från höger och vänster

  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 8401

Gustav Fridolin, före detta utbildningsminister och språkrör för MP, avstår avgångsvederlag och börjar arbeta som lärare. Att gå ned i lön utan ersättning är unikt för svenska ministrar enligt statsvetare, och Fridolin hyllas nu av röster från både höger och vänster.

Sveriges tidigare utbildningsminister Gustav Fridolin börjar arbeta som lärare och avstår från avgångsvederlag, rapporterar Aftonbladet.

I oktober tillträder Fridolin sin tjänst som lärare vid allmän linje på Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen, ett arbete han hittade genom arbetsförmedlingen.

– Eleverna är till stor del unga vuxna som av olika skäl inte fått med sig gymnasiebehörigheten. Det är något av det finaste vi har i Sverige, möjligheten till en andra och en tredje chans. Det är det här jag har jobbat med tidigare och det ger så oerhört mycket, säger Fridolin till Aftonbladet.

Fridolin kommer att vara kvar i riksdagen tills det nya arbetet börjar, där han bland annat ska arbeta i EU-nämnden i sommar och medverka i budgetförhandlingar med S, C och L. Han är också engagerad i lokalpolitiken i Stockholm och de grönas partiorganisation i Europa.

– Och jag vill förtydliga att jag inte kommer att ta ut något avgångsvederlag.  Jag gör precis som jag har sagt hela tiden, säger Fridolin, som redan i samband med sin avgång som minister sade att han inte kommer ta ut någon ersättning.

Unikt enligt statsvetare

Att en tidigare minister återgår till ett vanligt jobb med lägre lön utan att ta ut ersättning är uppseendeväckande, enligt den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som inte kan komma ihåg något liknande exempel.

– Det är mig veterligen rätt unikt.  Jag kan inte på rak arm erinra mig någon sådan så att säga maoistisk variant, att man åker ut på landet och matar svinen, utan de har utnyttjat den här rättigheten de har fullt ut, säger Ljunggren, som emellertid tillägger att han inte är förvånad över att det handlar om just Fridolin.

– Han är ju känd för att ha varit kritisk till det han tycker är höga löner och ersättningar och så vidare. Så det är nog väldigt ovanligt för före detta ministrar, men det är inte förvånande när det gäller honom.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, skriver till Nyheter Idag att han liksom Ljunggren inte heller kan erinra sig att någon före detta minister avstått möjligheten att ta ut ersättning för att gå ned i lön.

Läs även: Bengtzboe lämnar riksdagen efter bostadsskandalen

Att tidigare politiker utnyttjar generös ersättning från riksdagen har varit betydligt vanligare. Nyligen uppmärksammade Aftonbladet att Emma Carlsson Löfdahl plockar ut fullt arvode från riksdagen trots att hon tagit ”timeout” efter att hon petats från L i samband med en skandal för ersättning kring boende.

Nästa år kommer Carlsson Löfdahl dessutom att få rätt till en inkomstgaranti från riksdagen fram till sin pension, en garanti som redan utnyttjas av före detta politiker som Veronica Palm (S) och Margareta Gunsdotter (tidigare SD).

På Twitter hyllas Fridolins beslut från både höger och vänster.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag